Teste de carieră
Curs online înregistrat

3 exerciții practice pentru o mai bună autocunoaștere

Ca să poți lua o decizie legată de cariera ta care să fie și potrivită pentru tine, e nevoie să te uiți puțin la tine. Procesul acesta de autocunoaștere poate fi dificil, mai ales dacă nu știi de unde sau cum să începi. Într-o discuție față în față, un consultant vocațional te poate ghida cu întrebările potrivite pentru a te cunoaște și a descoperi mai multe lucruri despre tine. Fără aceste informații e dificil să alegi din multitudinea de opțiuni pe cea mai bună pentru tine. Testele vocaționale sunt și ele foarte utile în a afla în ce tipologie te regăsești. Însă dacă ele nu par cele mai bune variante, sau dacă vrei un punct de pornire în discuția cu un consultant vocațional, îți recomandăm câteva soluții.

Ia un pix și o foaie sau o tabletă și un creion digital și începe cu oricare din exercițiile de mai jos.

Cine sunt eu?

Pune o muzică ambientală și lasă mintea să răspundă la întrebarea aceasta până se umple foaia de hârtie. Nu te limita la primele răspunsuri. Chiar și când ai impresia că nu mai ai ce scrie, rămâi concentrat(ă) pe întrebare și scrie tot ce îți trece prin cap. Este recomandat să rămâi cu focusul acolo pentru cel puțin 5-7 minute, eventual poți folosi o alarmă sau o melodie mai lungă. Primele răspunsuri sunt cele mai la îndemână, dar oferă-ți timp să privești mai profund în interiorul tău și în relațiile tale cu ceilalți. S-ar putea să descoperi calități pe care nici nu știai că le ai. Spre exemplu, pentru anumite profesii este de preferat cineva care are abilitatea de a lucra în echipă mai mult decât o expertiză foarte specifică, așa că faptul că ești și știi despre tine că ești un coleg bun și un prieten de nădejde, e posibil să îți aducă avantaje. Nu te cenzura, iar la final alege cele mai importante 3 trăsături și inserează-le în CV-ul tău.

Oracol – mini test de personalitate

Exercițiile de autocunoaștere pot fi și amuzante, nu doar serioase. Răspunde celor câteva întrebări de mai jos cât poți tu de serios, gândindu-te cu atenție la motivul pentru care ai ales un răspuns și nu altul.

Dacă aș fi SuperErou, aș fi…., pentru că…

Dacă aș fi un animal, aș fi…., pentru că…

Dacă aș fi o celebritate, aș fi…., pentru că….

Dacă aș fi un instrument muzical, aș fi…, pentru că….

Dacă aș fi o floare, aș fi… , pentru că….

Găsește un prieten care te cunoaște cu care să împărtășești răspunsurile. Pune accent pe motivul pentru care ai ales un anumit element și confirmă cu prietenul tău dacă și el crede același lucru despre tine. (Poți face acest lucru și cu unul din părinți.)

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Alege trei meserii pe care le consideri interesante. Fără să cauți nici un fel de informație legată de profesie (deși în mod normal un consultant vocational ți-ar recomanda fix contrariul), ia fiecare profesie pe rând și scrie tot ce știi tu despre ea: ce studii presupune, ce calități sunt necesare, cât câștigă un profesionist în domeniu, cât timp lucrează, se poate lucra de acasă sau nu, e nevoie de calificări suplimentare, ai pe cineva cunoscut care lucrează deja în domeniu, ai deja cunoștinte/pasiune/talent în domeniul respectiv, care e primul cuvânt la care te gândești când vorbești despre această meserie. Imaginează-ți pentru o secundă cum va fi viitorul tău, dacă vei alege să profesezi în domeniul respectiv. După ce ai terminat de răspuns la toate cele trei profesii, dă o notă de la 1 la 10 raportându-te la calitatea informației pe care ai reușit să o construiești bazându-te doar pe propriile cunoștințe. Apoi mai dă o notă legat de cât de atractivă ți se pare acea profesie. Apoi o altă notă, tot de la 1 la 10, dacă tu crezi că ți se potrivește. Apoi fă o medie. Acum ai un punct bun de plecare în discuția cu un consultat vocational.

Dacă notele date de tine sunt mai mici de 6, atunci îți recomandăm să faci un pic de research despre domeniul respectiv. Găsești resurse aici sau ne poți urmări pe site pentru evenimentele noastre cu specialiști din diverse domenii.

Programează o discuție cu un consultant

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici. Toate sesiunile au loc online, pe ZOOM.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca după prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste de Carieră de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).