Vorbim rar despre cum ne simțim. Mai rar decât am avea nevoie. Vorbim, totuși, din ce în ce mai des despre cum se simt elevii când ajung aproape de finalul liceului și caută, uneori, cu frică răspunsul perfect la întrebarea „Eu la ce facultate dau?”. Noi am observat, însă, că și părinții au emoții, temeri, dorințe când se întreabă „Copilul meu la ce facultate dă?”.
Azi ne luăm puțin timp să ne punem pălăria părinților, să explorăm cum se simt părinții, și unde ar avea nevoie de susținere. În ședințele noastre de consiliere sau când ne sună părinții, auzim des:
- Să facă ce îi place, dar să facă și bani, vă rog!
- Să fie în siguranță acolo unde va merge.
- Să fie fericit.
Așadar, siguranța financiară, siguranța fizică și fericirea sunt doar trei dintre grijile unui părinte care își vede copilul aproape de a pleca de acasă. Încurajările noastre ajută, însă ajută mult și acțiunile concrete pe care le facem atunci când lucrăm cu elevii:
Siguranța financiară
Spunem mereu cu încredere că dacă faci ceea ce îți place atunci vor veni și banii. Există domenii de studiu mai puțin populare și uneori reacția părinților, atunci când aud că vrea copilul să studieze (de exemplu) filosofie, este de îngrijorare. „Din ce vei face tu bani, mamă?”. Atunci când există puțini specialiști într-un domeniu, există ceea ce în engleză se numește scarcity. Cu alte cuvinte, serviciile tale în acest domeniu vor fi rare, vei fi specialist pe o nișă foarte restrânsă, iar aceste servicii pot fi destul de scumpe. Sigur, nu uita că este foarte important să îți placă ceea ce faci. Asta îți va da motivație să fii printre cei mai buni.
Dragi părinți, elevii care lucrează cu noi dau două teste de orientare vocațională care îi vor ajuta să se cunoască mai bine, să descopere care sunt punctele lor forte, care le sunt punctele vulnerabile și ce meserii li se potrivesc. Ați fi surprinși, căci prea puțini elevi știu ce calități au și mult mai puțini știu ce le place să facă.
Siguranța fizică
Acesta este un aspect mai greu de înțeles de elevi. De fapt, credem că acesta stârnește multe discuții în familii, mai ales dacă elevul își dorește să plece la distanță mare de casă sau în străinătate.
Dragi părinți, vă înțelegem grijile. Există câteva posibile soluții care pot aduce liniște:
- faceți o vizită împreună în orașul în care dorește copilul să meargă la studii. Un city-break nu strică niciodată, iar dacă e chiar orașul în care se află și facultatea la care va merge copilul atunci vă puteți opri să vedeți clădirea, sălile de clasă, căminele. Poate chiar întâlniți și niște profesori și studenți ca să stați de vorbă cu ei, să aflați cum este pentru ei experiența de student.
- situația se poate complica puțin dacă elevul își dorește să plece la studii în altă țară. City-break-ul ar putea deveni prea costisitor pentru bugetul familiei. Vă încurajăm să căutați grupuri online de studenți români și să îi contactați în privat pentru a le adresa întrebări. Cei mai mulți dintre ei sunt foarte dornici să ajute pentru că știu și ei cum e să îți înfrunți temerile înainte de plecare. O simplă căutare pe Facebook vă poate ajuta să intrați în contact cu sute de români care au răspunsuri la întrebările dumneavoastră și ale copilului. Colegii noștri de la EDMUNDO vă pot ajuta să aflați mai multe despre cum este să studiezi în străinătate.
Fericirea
Ei bine, acesta nu este un subiect ușor sau simplu. Însă este un subiect pe care noi îl abordăm în ședințele individuale pentru că credem cu adevărat că este important să fii fericit cu ceea ce lucrăm. Va dați seama că o zi are 24 de ore iar noi ne petrecem cel puțin 8 ore pe zi lucrând? Încă 8 ore dormim (de preferat) și ne mai rămân încă 8 ore pentru a face ceea ce ne place cu adevărat. Nu ar fi frumos să muncim ce ne place ca să avem astfel 16 ore pe zi în care să ne dedicăm energia în activități care ne aduc fericire?
Un studiu realizat de Mindspace în decembrie 2019, arată că 61% dintre români sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou. Potrivit studiului, cei mai fericiți români sunt cei care lucrează în industriile creative și media, dar și în domeniul bancar. Cei mai puțin fericiți români se pare că sunt cei care lucrează în domenii precum ingineria, industrii de fabricare și IT (nu vă așteptați la asta, așa-i?). Fericirea este o temă foarte subiectivă și este important ca elevul să descopere care sunt domeniile care îi plac și se potrivesc abilităților lui înainte de a decide la ce facultate dorește să se înscrie.
Ce puteți face?
Faptul că ați căutat informații despre acest subiect și citiți acum acest articol arată că ați început deja să faceți ceva concret pentru a susține elevul din casă. Felicitări! Știm deja, din experiența noastră ca părinți, că un copil liniștit și fericit cu alegerile sale aduce liniște și părintelui.
Alte acțiuni pe care le puteți face ca părinte ca să vă susțineți copilul:
- încurajați-l să facă voluntariat – acțiunile de voluntariat îl vor ajuta să exerseze diferite tipuri de activități și în felul acesta își poate da seama ce îi face plăcere să facă, ce nu îi place. Cu alte cuvinte, se va cunoaște mai bine pe sine.
- încurajați-l să meargă la evenimente de dezvoltare personală. Și aceste evenimente ajută tot la o cunoaștere de sine aprofundată, la a schimba mediul în care se află în fiecare zi, la a cunoaște oameni noi. Cum zice mama unei colege: „Mergi, mamă, ca să te mai deschizi la minte!”
- încurajați-l să facă testul gratuit de pe site-ul nostru ca să afle ce stil decizional are, ce în influențează când vrea să ia decizii
- citiți despre ce este vorba în ședințele de consliere vocațională și în testele utilizate de noi și scrieți-ne ca să vă putem ajuta cu răspunsuri la posibile întrebări. Este important să știți că lucrăm individual cu fiecare elev. Consilierea vocațională este un proces personal și este important să acordăm atenție fiecărui copil în parte.