Zilele trecute ne-am întâlnit cu doi profesioniști din domeniul medical, medici cardiologi, soț și soție, care ne-au împărtășit din experiența lor. Pentru cei ce nu au ajuns la întâlnirea noastră, vă oferim în scris câteva concluzii referitoare la ce înseamnă această profesie și care a fost experiența personală și profesională a celor doi medici. Medicul Raluca Lovin a făcut Facultatea de Medicină la Iași, în cadrul Universității „Gr. T. Popa”, urmată de un rezidențiat în specializarea Cardiologie, la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. În prezent lucrează în cadrul aceluiași Institut, dar colaborează și cu o clinică privată în județul Iași. Medicul Nicușor Lovin este medic specialist în Cardiologie, cu o experiență de peste 10 ani, fiind specializat în explorări funcționale invazive, obținând această specializare în urma unei perioade de practică în Italia. Lucrează și el în cadrul la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași.
Dincolo de meserie este pasiune
Cei doi medici apreciază cel mai mult la profesia pe care o practică, relația cu oamenii pe care îi ajută și satisfacția pe care un diagnostic sau un tratament urmat corect aduce o îmbunătățire a stării de sănătate a bolnavului. Descrierea acestor bucurii a fost mult mai copioasă, deoarece ambii au făcut referire la momente specifice când au simțit recunoștința bolnavilor sau când persoane, care au trecut prin momente de criză, revin la control cu o stare de mulțumire. Desigur că situațiile contrare, în care medicul a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a salva viața unui bolnav, însă finalul nu este cel dorit, devin momentele pe care le displac în activitatea medicală.
Este o profesie care necesită multă dedicare, multe ore petrecute fie învățând, fie la serviciu, iar gărzile pe care medicii din instituțiile medicale publice trebuie să le realizeze, pot fi obositoare și stresante. Totodată, sistemul medical este destul de birocratic, iar acesta este un alt factor care creează oboseală și disconfort. Însă toate acestea, se disipează când își amintesc motivul principal pentru care au pornit pe acest drum profesional: pentru a aduce alinare bolnavilor.
Abilități de care ai nevoie
Calitățile pe care trebuie să le aibă sau pe care le poate dezvolta un tânăr care pornește pe această cale, așa cum au fost menționate de cei doi medici, sunt: răbdarea, empatia, perseverența și disciplina. Poate că la început de drum au știut că va fi greu, dar ar fi vrut să fie mai bine informați despre momentele când apare dorința de a renunța. Cei doi medici i-au încurajat pe cei prezenți să aleagă o astfel de profesie bazându-se pe propriile decizii și preferințe, deoarece, în inevitabilele momente de răscruce, va fi mult mai tentant să renunțe la această carieră dacă au ales profesia datorită părinților sau altor factori externi, contextuali.
Cele mai dificile momente profesionale au făcut referire la momentele când au trebuit să constate că din punct de vedere medical, pentru unii pacienți nu se mai putea interveni sau atunci când trebuie să dea aceste vești familiei. Pentru medicul Nicușor Lovin, un moment profesional de succes a fost acela când a fost pus în situația de a realiza o intervenție medicală de specialitate unui bebeluș. În viitor, această profesie se va modifica prin apariția unor specializări de nișă, aceste supra-specializări vor face ca profesionistul care deține acele abilități să fie apreciat pentru competențele dobândite. Ambii medici au obținut calificarea profesională ca urmare a studiilor făcute în România, ei apreciind „școala medicală română” pentru abilitațile de diagnoză clinică pe care încă le creează în rândul medicilor care studiază aici, prin comparație cu utilizarea unor metode de diagnostic imagistic, spre exemplu.
Cariera ca vocație
Decizia de a urma o astfel de carieră poate veni la orice vârstă, unii știu de la 5 ani, alții se decid pe „ultima sută de metri”, adică în clasa a XII-a, însă e important de știut că odată ce ai pornit pe acest drum, ai nevoie să fii foarte sigur că acesta este drumul pe care ți-l dorești cu adevărat, întrucât el este îndelungat și deseori anevoios, dar aduce și foarte multe satisfacții (mai ales după ce treci de primii doi ani de studii de licență, căci din anul al treilea un student al Facultății de Medicină generală ajunge să aibă contact cu bolnavii). O recomandare pentru cei la început de drum este cea de a se pregăti atât pentru volumul de cunoștințe ce trebuie asimilat, dar mai ales pentru interacțiunea umană, atât în ceea ce privește pacienții, cât și colegii din același domeniu.
Dacă vrei să ajuți oamenii, atunci e important să știi să lucrezi împreună cu ei, pentru binele comun.
Succes!