Teste de carieră
Curs online înregistrat

Ce înseamnă să fii actor

Am fost la teatru! Ne-am bucurat împreună de piesa „Pro-Ști”, de Neil Simon, pusă în scenă de tinerii studenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași, sectia Actorie – Păpuși – Marionete, coordonați de Lect. Univ. Dr. Laura Bilic.

Imediat după piesă, am discutat despre „Ce înseamnă să fii actor?”, cu participarea actriței Laura Bilic și a studenților – actori, discuție moderată de Mădălina Belcescu – consultant vocațional în cadrul proiectului Opțiuni de Carieră.

Ne-am bucurat de comicul interacțiunii și al conversațiilor dintre personaje, dar am și învățat în ce manieră ne modelează credințele noastre deciziile de mai târziu. Dacă ne supunem puterii unui blestem care ne împiedică să învățăm și să creștem, așa cum fac personajele din Kulienciko (locul unde se desfășoară acțiunea piesei), atunci ne vom dezvolta doar atât cât ne permite „blestemul”, mai exact credința noastră despre cât de mult putem învăța. În piesă, personajele nu pot părăsi orașul natal, căci blestemul le menține prizoniere atât în localitatea respectivă, cât și în ignoranță și necunoaștere.

Despre curaj și pasiune

În sesiunea de discuții cu actorii prezenți, am aflat însă că nu ne trebuie decât o doză mică de curaj și una mai mare de pasiune pentru a deveni actor și a depăși barierele pe care ni le pune „sistemul” sau noi înșine. Iar dacă nu avem contextul potrivit, poate că ni-l putem construi. Poți deveni actor, fie parcurgând un traseu academic (adică pregătindu-te și dând admitere la o Facultate de Teatru) sau poți exersa abilități actoricești într-o trupă de teatru independent. Indiferent de modalitatea pe care o alege cel ce dorește să devină actor, calea este aceeași: perseverență și exercițiu constant, curaj și menținerea în minte a scopului ales, chiar și în momentele mai dificile, dar și curiozitatea și deschiderea către cunoaștere, cultură generală, lectură diversă și experimentare.

Ca să devii un actor bun e nevoie să lucrezi mai întâi cu tine, dar și să poți face parte dintr-o echipă de colegi cu care vei interacționa mai apoi pe scenă, la repetiții, în culise sau de ce nu, în turnee. Traseul devenirii ca actor nu este unul facil, dar îți oferă foarte multe satisfacții, cea mai mare bucurie fiind momentul în care știi că după intense repetiții, ai avut reușita unui moment sau a unei replici formulate cu tonalitatea potrivită, după cum au spus chiar tinerii actori intervievați.

Meseria de actor

„Meseria” de actor vine din îmbinarea talentului cu exersarea constantă a rolurilor, iar reușita nu e garantată de nici una dintre cele două variante separate, ci de îmbinarea acestora. De fapt, una din cele mai mari frici cu care se confruntă tinerii actori e cea a eșecului, menținută constant de întrebarea: „Oare am să reușesc?”. Dar țelurile celor care studiază la această facultate sunt destul de diverse, astfel încât e dificil de stabilit care sunt indicatorii reușitei: păpușar, actor în seriale, vlogger, moderator TV, profesor de teatru și multe altele. Studiile universitare în domeniul teatral nu îi limitează pe cei ce le urmează la un traseu profesional stabilit anterior, ci mai degrabă stimulează capacitatea creativă și abilitățile din domenii diverse (muzică, dans, prezență scenică, improvizație) pe care absolvenții le pot exploata ulterior.

Pentru absolvenții facultății de actorie, la fel ca și pentru alți proaspăt absolvenți, mesajul celor prezenți a fost unul cât se poate de optimist: dacă nu există suficiente locuri de muncă, atunci poate puteți să vi le construiți chiar voi, dacă găsiți în propria persoană încrederea că acesta e cel mai bun traseu profesional pentru voi. Iar, dacă încă nu sunteți siguri, atunci putem descoperi împreună care este acesta de fapt.

Programează o discuție cu un consultant

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici. Toate sesiunile au loc online, pe ZOOM.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca după prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste de Carieră de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).