Dacă te gândești să studiezi economie, finanțe, marketing, contabilitate sau administrarea afacerilor... atunci ar fi util să citești articolul de mai jos.

De curând am avut bucuria de a organiza cu sprijinul Băncii Comerciale Române din Iași un eveniment unde tinerii elevi și studenți din oraș s-au putut întâlni cu un reprezentant al domeniului bancar, căruia i-au putut adresa întrebări și de la care au aflat ce presupune un job în acest domeniu.  

Domnul Andrei Paun, director grup retail BCR ne-a povestit atât despre experiența sa ca profesionist în domeniul bancar, cât și despre ceea ce caută, din poziția de angajator, atunci când recrutează profesioniști sau viitori profesioniști în acest domeniu și mai ales în instituția bancară în care lucrează.  

Pe înțelesul tuturor (sau cel puțin al unui neprofesionist al domeniului bancar – așa ca mine), director grup retail BCR înseamnă că principala atribuție este de a superviza un anumit departament (sau mai multe) din cadrul mai multor filiale ale aceleiași instituții bancare, în cazul de față BCR. Când spunem retail, ne raportăm la un anumit tip de clienți bancari, în general persoane fizice sau persoane juridice care beneficiază de servicii și produse bancare adecvate nevoilor lor (credite, depozite, conturi, asigurări, etc.) sub un anumit prag financiar. 

În ceea ce privește traseul profesional al invitatului nostru, acesta a ales specializarea de Informatică Economică, pe baza unui istoric personal: un părinte care lucra în domeniul financiar și care l-a stimulat să aibă un loc de muncă de la o vârstă tânără. Jobul inițial care a determinat această traiectorie a fost la una din primele firme de IT care începuseră să apară, un job care necesita cunoștințe de hardware, software, vânzări, logistică, deoarece cei angajați, într-un domeniu ce se dezvolta „de la o zi la alta” trebuiau să facă de toate. Specializarea urmată i-a adus informații din ambele domenii, pentru absolvire a fost nevoie de parcurgerea atât a materiilor economice cât și a diverselor limbaje de programare, care nu au fost foarte apreciate de invitatul nostru. Spune însă că, pe termen lung, o parte cel puțin din cunoștințele de IT dobândite au fost utile (și sunt în continuare) într-un domeniu care are parte de transformări de la un an la altul, prin digitalizarea produselor bancare. (Spre exemplu, prin comparație, accesarea unui credit în anii anteriori se făcea prin multe drumuri la bancă, acum e posibil ca în 7 minute de la solicitare să obții banii respectivi în contul personal.)  

Trăsăturile care l-au ajutat pe el să avanseze în carieră și pe care le și caută atunci când se întâlnește cu potențiali angajați sunt legate atât de cunoștințele matematice și de gândirea critică și raționament logic, dar mai ales de sinceritate, transparență, onestitate și chiar grijă pentru client și nevoile sale. Responsabilitatea față de finanțele celui implicat nu este doar o atribuție a angajatului bancar, desigur, dar este responsabilitatea acestuia de a-l informa pe client în legătură cu cheltuielile, riscurile și avantajele fiecărui tip de serviciu sau produs bancar. De fapt, pe lângă abilitatea de a ști cum să calculezi o dobândă, aceste trăsături sunt cele care fac din tine un profesionist în domeniul bancar.

O zi din viața unui profesionist în domeniul bancar nu este așa de rutinieră cum ar putea părea celor care nu lucrează în domeniul acesta: domeniul este foarte dinamic, iar interacțiunea cu diverși clienți face ca abilitățile sociale și cele de a gestiona momentele mai tensionate să fie un atu pentru cei ce se gândesc să profeseze în domeniu. Decizia de a urma un astfel de traseu profesional se bazează pe o serie de cunoștinte tipic matematice sau abilități/înclinații spre această materie, dar și pe curiozitatea legată de antreprenoriat, vânzări, economie, inclusiv marketing. Însă, se poate începe o carieră în acest domeniu doar pe baza unor cunoștinte minime în acest sens, desigur cele de specialitate aducând un avantaj atât la angajare, cât și la salarizare.

Pentru un tânăr la început de drum, e important de știut că domeniul bancar este unul care pune destul de mult accent pe partea de protocol și rigoare a procedurilor, iar aceste proceduri protejează angajatul de riscuri. E însă utilă și creativitatea și abilitatea de a lua decizii cu risc „calculat” (și implicit cunoștințele de specialitate pentru a calcula acel risc), alături de abilitățile sociale care te fac să fii apreciat de clienții cu care interacționezi, dar și de colegii cu care formezi o echipă. Totodată, poate că e util de știu pentru cei ce își doresc o carieră în domeniu, că acest traseu profesional este unul cu beneficii salariale standard, imaginea „bancherului” este una idealizată, personalul care lucrează în domeniul bancar are venituri salariale puțin peste medie, fiind de fapt ilegal să fii inițiatorul unor afaceri care să îți aducă venituri pe aceeași filieră. Mai concret, dacă te pasionează să faci bani pentru tine, ar fi mai potrivit să urmezi o specializare în domeniul Business sau Management, în timp ce o specializare și un job în domeniul bancar e posibil să te ajute să faci bani pentru alții (și pentru tine, dar nu așa mulți și cu riscuri mai reduse). 😊

Dacă doriți să explorați domeniul, BCR oferă anual posibilitatea de a experimenta cum e să lucrezi în mediul bancar, iar anul acesta te așteaptă să aplici chiar aici, ca să fii și tu unul dintre prietenii lui George.

Deocamdată, noi l-am cunoscut doar pe unul din cei peste 50 000 de angajați din domeniul bancar din România. Mulțumim, domnule Andrei Păun că ne-ați oferit o perspectivă mai umană a „angajatului bancar” și că ne-ați răspuns cu răbdare la toate întrebările. 

Mădălina Belcescu

 Contactează un consultant

Ne poți suna la numărul de telefon 0758.818.162 de luni până vineri, intervalul 10 – 18 pentru a discuta cu unul dintre consultanţii noştri în carieră.

sau

Contactează-ne

Abonează-te la newsletterul nostru lunar