Teste de carieră
Curs online înregistrat

De ce să fac un internship?

4 motive întemeiate pentru care aceasta e o bună modalitate de a-ți petrece vacanța de vară (sau cel puțin o parte din ea)

Un internship este un program de practică la un loc de muncă (diferit de o perioadă de probă anterioară angajării), derulat pe o perioadă determinată de timp, în vederea învățării unor abilități specifice și eventual a angajării ulterioare. Pot beneficia de programe de internship proaspeții absolvenți, studenți dar și liceeni care au împlinit vârsta legală de muncă, adică 16 ani.  Însă când vacanța e atât de scurtă și sunt atât de multe locuri de văzut (la mare, la munte, la festivaluri, cu cortul, în Vamă, la terasă) și atât de multe lucruri de făcut, cine mai are timp și chef de un internship? Și de ce să îl faci de fapt? 

Noi îți dăm mai jos 4 motive plauzibile pentru care un program de internship (adică un stagiu de practică) poate fi o variantă bună pentru tine.

1. Experimentezi pe propria persoană o mostră din ce ar putea fi jobul sau cariera ta viitoare.


Această experiență s-ar putea să fie diferită de ce ți-ai imaginat, sau e posibil să fie fix așa cum credeai că va fi. Ambele opțiuni sunt utile pentru tine și drumul tău profesional, important este ce concluzie tragi la final și cum o folosești pe mai departe. Experiența în sine este utilă pentru că înveți ceva despre tine dar și despre organizația care oferă programul de internship.

2. Munca ta va fi supervizată și vei beneficia de un mentor care să ghideze procesul tău de învățare.


Chiar dacă internshipul nu este plătit, la final poți evalua cât de util a fost pe baza cunoștințelor și a abilităților obținute și a relațiilor construite. Când ne referim la relații, ne gândim la persoane de referință care ar putea să îți furnizeze o recomandare pentru un job similar sau ar putea să te redirecționeze către altă poziție din aceeași companie pe baza experienței de muncă împreună. 

3. Vei avea acces la informații din culise legate de managementul unui proiect și planificarea în timp a acestuia. 


Ai auzit cu siguranță de conceptul de deadline și de cât de important e ca toți membrii să lucreze la respectarea lui. Prin programul de internship vei putea vedea cum toate elementele conlucrează la realizarea unui obiectiv, care sunt atributele fiecărei piese și cum se leagă ele în a realiza un produs final. Pretty cool, nu?

4. Faci parte dintr-o echipă și ai acces la cultura firmei și la vibe-ul organizațional. 


Nu toate echipele și nici toate organizațiile nu lucrează la fel, iar un program de internship îți va aduce o confirmare în a ști dacă vei dori să lucrezi acolo sau nu. Vei vedea care sunt atributele prețuite în munca în echipă și poate ai să te prinzi care vrei să fie rolul tău în echipă și ce plus valoare aduci tu.

Ne vom opri la 4 motive pentru care te poți înscrie chiar acum la un astfel de program. Poți folosi platformele clasice de joburi pentru a căuta un internship sau poți trimite direct un CV cu o scrisoare de intenție către o companie unde crezi că ți-ar plăcea să lucrezi pentru a solicita înscrierea la un astfel de program. Sună curajos, dar e de fapt ceea ce caută angajatorii: oameni cu inițiativă.

Dacă ai nevoie de ajutor, nu uita că echipa de consultanți și coachi Opțiuni de Carieră e mereu la un click distanță.

Programează o discuție cu un consultant

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici. Toate sesiunile au loc online, pe ZOOM.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca după prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste de Carieră de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).