În mai 2019, echipa noastră a debutat o serie de evenimente gratuite pentru comunitate, Meseriile prezentului și viitorului, în cadrul cărora invităm la biroul din Iași specialiști în diverse domenii care își împărtășesc experiențele de studiu și carieră. Am început pe 8 mai cu Roxana Petronela Cojocaru, judecător, continuat pe 24 mai cu Ramona Popa, Senior Software Engineer, iar vineri 14 iunie vă invităm la o discuție cu Laura Bilic, actriță și lector la Universitatea de Arte, Iași. Detalii aici.

La București, am debutat pe 12 iunie întâlniri cu comunitatea de părinți, studenți, absolvenți și părinți, cu tema Facultate, job, încotro? Detalii aici. 

Iată câteva concluzii ale discuției cu Ramona, care lucrează în IT, notate de Mădălina Belcescu, consultant Opțiuni de Carieră:

Ramona Popa este absolventă a Facultății de Informatică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat și un masterat în același domeniu, dar spune că pe perioada acestuia deja își găsise un job în IT, așa că masteratul nu a mai avut același impact ca și licența asupra competențelor sale.

Prima întâlnire cu un „programator” a fost pentru ea în al doilea an de facultate, când unii dintre colegii ei își găsiseră job și veneau la cursuri cu ecusonul de la primele firme de profil care își începuseră activitatea în Iași. Își amintește că se uita admirativ la ei și se întreba când va ajunge și ea în acea postură.

A știut de la început că traseul acesta este potrivit pentru ea. Pe parcursul liceului a studiat la un profil de Matematică-Informatică și spune că în facultate s-a folosit de gândirea critică și de logica rezolvării de probleme, exersate în timpul liceului. A avut și colegi de facultate care terminaseră profile umaniste, despre care spune că s-au descurcat și în acest domeniu, deși la început nu le-a fost foarte ușor. Deci, pentru cei interesați de IT deși au un profil umanist acum: nu renunțați doar pentru că nu știți cele mai complicate formule matematice, puteți învăța informațiile necesare!

Ramona vorbește cu pasiune despre munca ei și menționează deseori că IT-ul este un domeniu în continuă creștere, că poți învăța tot timpul și că mereu va exista inovație în această branșă.

„E un domeniu unde cu siguranță nu ai cum să te plictisești. Mie nu mi-a plăcut niciodată să învăț pe de rost, așa că m-am dus spre un domeniu unde lucrurile se rezolvau în mod logic.”

Ramonei îi place să știe că munca ei e parte dintr-un proiect mai mare. Joburile într-o firmă de IT nu sunt destinate doar celor care știu să scrie în limbaje de programare, celor care construiesc softurile sau se ocupă de buna funcționare a lor — există o colaborare și o muncă în echipă a unor oameni cu diverse background-uri profesionale: design, management, vânzări, resurse umane, ș.a.

Spune că IT-ul i-a adus multe beneficii și că rolul său e destul de diferit de imaginea aceea pe care o avem legată de programatori, în care ne imaginăm o persoană aplecată mereu asupra unui ecran, butonând frenetic. De fapt, există întâlniri, călătorii, program flexibil (te poți conecta la internet de oriunde), beneficii salariale și viziunea foarte clară a rezultatului de care mulți dintre noi ne folosim fără să ne gândim la munca din spatele acestuia.

În mod evident, Ramona militează pentru implicarea generațiilor noi în IT, pentru că e conștientă de potențialul acestui domeniu și de modalitatea în care el va crește, pentru că trendul este cel de „tehnologizare”, iar acest lucru înseamnă că din ce în ce mai mulți profesioniști vor învăța „limbaje” noi în interacțiunea noastră cu tehnologia.

Mulțumim nespus, Ramona!

Medvetchi Sinziana

 Contactează un consultant

Ne poți suna la numărul de telefon 0758.818.162 de luni până vineri, intervalul 10 – 18 pentru a discuta cu unul dintre consultanţii noştri în carieră.

sau

Contactează-ne

Abonează-te la newsletterul nostru lunar