Meserii:

BUCĂTAR

„Uneori spuneam că cei care gătesc trebuie să jure exact cum jură un medic pentru că hrana pe care eu o fac ajunge foarte repede în organismul uman. Și dacă eu nu sunt atentă, responsabilă și nu știu exact ce fac acolo, pot să-i fac rău acelui om. E o mare responsabilitate care trebuie asumată.” Cum e sa fii Bucătar? Află de la Loredana Filip în testimonialul video de mai sus.

Cum ajungi să fii Bucatar?

În cazul în care consideri că meseria de Bucatar ți se potrivește, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă ca aceasta este meseria pe care vrei să o practici, consultă un consilier vocațional aici. 

Ce profil ai nevoie să studiezi la liceu?

Pentru această meserie trebuie să îți placă foarte mult orice materie îți poate aduce o atenție sporită la detalii. E important să cunoști bine cum funcționează corpul uman dar și tot ce ține de activitate și reactivitate chimică/ biologică. Aș menționa aici, după cum bine ți-ai dat seama: Biologie, Chimie, Anatomie dar și Psihologie, Sociologie sau Istoria civilizațiilor cu focus pe aspectul culinar al culturii fiecărui popor. Poți studia orice profil dorești care să îți aducă un plus de cunoștințe astfel încât această pasiune pentru gust să poată avea loc să se dezvolte. Bucătarii adoră să gătească, să lucreze într-o bucătărie și să se bucure de ceea ce fac.

Ce facultate alegi? 

Din practica noastră profesională, am observat că sunt foarte multe persoane care au făcut diverse specializări la facultate, au avut parte de certificari inițiatoare în acest domeniu obținute ori înainte de licență ori în timpul acesteia. Practic, poți obține un certificat culinar, un grad culinar asociat sau o diplomă de licență. Pentru cea din urmă, studenții învață elaborarea meniului și selecția cursurilor și tactici de marketing extern alături de tehnicile de servicii clienți.

Poți căuta în România care sunt universitățile din acest domeniu la partenerii noștri optiuni.ro. Am gasit doar la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre Basarab I din Pitești

Poți căuta care sunt universitățile din străinătate pe domeniul tău de interes la EDMUNDO, aici. Ai foarte multe optiuni pe Culinary Arts/ Hospitality.

Tips & tricks pe care le poți face chiar acum în pregătirea ta pentru viitorul ales: 

 • Poveștile bucatarilor te pot motiva așadar, caută interviuri cu ei pentru a afla cum au ajuns să facă ceea ce le place.
 • Cel mai apropiat om pasionat de acest domeniu poate fi o adevarată inspirație pentru tine. Fie că e din familie (mama, tata, bunica, bunicul) poți înțelege mai bine care e motivația din spatele gătitului.
 • Sunt foarte multe cursuri sau sesiuni de mentoring cu bucătari pe care le poți accesa.
 • Sunt multe tutoriale pe care le poți cumpăra astfel încât să înveți și singur o serie de rețete din diverse colțuri ale lumii.
 • Practică cât mai mult!

Responsabilitățile unui bucătar dintr-un restaurant:

 • Crearea unor rețete noi
 • Crearea de meniuri originale/ cu sens pentru restaurant
 • gestionarea relațiilor cu clienții
 • instruirea personalului din bucătărie
 • gestionarea inventarului
 • de control al calităţii
 • monitorizarea standardelor de siguranță
 • coordonarea cu departamentul de logistică
 • menținerea unei bune igiene
 • obținerea de feedback de la oaspeți. 

 

Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau încă nu știi ce fel de bucatar vrei să fii, poți face testele vocaționale și de personalitate de aici. 

Vrei să discuți cu cineva despre posibilele tale direcții de carieră?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).