Meserii:

FOTOGRAF

„Sunt sculptori care au ajuns la un nivel înalt de stilizare încât putem spune că ei nu mai redau forme, redau idei, concepte și transformă privitorul în propriul creator. Pentru mine asta înseamnă fotografia: să reușesc ca la sfârșitul vieții mele să am o fotografie la care să mă pot uita și despre care să pot spune că da, acesta sunt eu în toată ființa mea!” – află de la Ionuț Ignat mai multe detalii despre meseria de Fotograf în testimonialul video de mai sus.

Cum ajungi să fii Fotograf?

În cazul în care consideri că meseria de Fotograf ți se potrivește, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă ca aceasta este meseria pe care vrei să o practici, consultă un consilier vocațional aici. 

Ce profil ai nevoie să studiezi la liceu?

Pentru această meserie trebuie să îți placă foarte mult orice materie îți poate aduce o atenție sporită la detalii. Aș menționa aici: matematica (mai ales dacă vrei să fii freelancer și să ai grijă de propriile venituri), economie, psihologie și sociologie (dacă vei lucra cu oameni diversi) și în special, cele ce țin de domeniul artelor. Mai mult, nu strică să ai interes în zona de IT și programe de editare imagine. Poți studia orice profil dorești care să îți aducă un plus de cunoștințe astfel încât această pasiune pentru imagine și fotografie să poată avea loc să se dezvolte.

Ce facultate alegi? 

Din practica noastră profesională, am observat că sunt foarte multe persoane care au făcut diverse specializări la facultate, s-au întreținut din job-ul de fotograf și apoi și-au deschis un business căruia li s-au dedicate în totalitate. De asemenea sunt persoane care fac Marketing Manegement/ Advertising și folosesc aceste cunoștințe în completarea competențelor din practica fotografică. În cazul în care vii de la un profil de Arte din liceu poți merge către facultatea de Arte mai departe. Important e să vezi cum anume pasiunea ta pentru fotografie se poate regăsi într-o specializare de Design. O poți aprofunda extrem de punctat la o specializare de foto – video cum e la Universitatea de Artă și Design din Cluj.

Poți căuta în România care sunt universitățile din acest domeniu la partenerii noștri optiuni.ro

Poți căuta care sunt universitățile din străinătate pe domeniul tău de interes la EDMUNDO, aici.

Tips & tricks pe care le poți face chiar acum în pregătirea ta pentru viitorul ales:

  • Poveștile fotografilor te pot motiva așadar, caută interviuri cu ei pentru a afla cum au ajuns să facă ceea ce le place.
  • Surprinde cat mai mult posibil din jurul tău în imagini. Cât vrei, cum vrei și ce vrei. Orice exercițiu e bun!
  • Dacă știi că nu ai abilități de încadrare imagine/ editare, caută un profesor care să te ajute cu asta. Ca orice deprindere, ea poate fi învățată. 
  • Sunt foarte multe cursuri sau sesiuni de mentoring cu fotografi pe care le poți accesa.
  • Sunt multe tutoriale pe care le poți cumpara astfel încât să înveți și singur o serie de tehnici.

 

Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau încă nu știi ce fel de fotograf vrei să fii, poți face testele vocaționale și de personalitate de aici.

Vrei să discuți cu cineva despre posibilele tale direcții de carieră?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).