Meserii:

MANAGER

„Învățăm să experimentăm, să greșim și apoi să performăm. Visul nostru este să ajungem în stadiul în care nu noi să fim cumpărați ci noi să-i cumpărăm pe alții.” Despre meseria de Manager află mai multe de la Ciprian Ionescu în testimonialul video de mai sus.

Cum ajungi să fii Manager?

În cazul în care consideri că meseria de Manager ți se potrivește, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă in ce domeniu vrei sa fii manager, consultă un consilier vocațional aici. 

Ce profil ai nevoie să studiezi la liceu?

Pentru această meserie trebuie să îți placă foarte mult matematica, științele exacte dar și cele sociale. Un manager are cunoștinte tehnice din domeniul în care activează, are o viziune globală dar și foarte specifică pe situația financiară și în plus, abilități extraordinare de relaționare astfel încât să poată coordona o echipă. De aceea, a ști încă din liceu cum funcționăm ca și oameni atât din punct de vedere psihologic cât și social sunt atuuri puternice.

Ce facultate alegi? 

E important să vezi ce fel de manager vrei să fii deoarece sunt mai multe domenii în care poți exercita această profesie. E important să știi faptul că Manager este o funcție la care ajungi după ce parcurgi anumiți pași profesionali. Vei fi mai întâi într-o poziție de Junior în care vei învăța foarte mult practicând, apoi vei fi Senior pe măsură ce vei acumula mai multă experiență profesională și apoi, poți fi Manager în aceeași companie/ proiect sau în afacerea proprie. De exemplu, dacă vei alege să studiezi Administrarea Afacerilor sau Marketing Management e important să știi că imediat după facultate, nu ai toate competențele (teoretice și practice) pentru a fi direct Manager. E un parcurs profesional mai degrabă decât o meserie ce poate fi făcută imediat după terminarea studiilor.

Poți face orice profil ți se potrivește la liceu, apoi alegi domeniul de interes și după ce îl studiezi punctual la facultate urmezi pașii de mai sus.

De asemenea, dacă știi că Administrarea Afacerilor sau orice din zona de business vrei să studiezi la facultate e important totuși să faci un profil real la liceu astfel încât să ai baze solide pentru materii ca: Statistica, Microeconomie, Macroeconomie, Finanțe sau Evaluarea şi finanţarea investiţiilor. În România poți merge la Facultatea de Științe Economice (FSE), Facultatea de Administrație și Afaceri (FAA) sau Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

Poți căuta în România care sunt universitățile din acest domeniu la partenerii noștri optiuni.ro

Poți căuta care sunt universitățile din străinătate pe domeniul tău de interes la EDMUNDO, aici.

Tips & tricks pe care le poți face chiar acum în pregătirea ta pentru viitorul ales: 

  • Poveștile managerilor te pot motiva așadar, caută interviuri cu ei pentru a afla cum au ajuns să facă ceea ce le place
  • Citeste, analizează, investighează și uită-te cu atenție în jurul tău!! Cât vrei, cum vrei și ce vrei. Orice exercițiu e bun!
  • Dacă știi că nu ai abilități de people management caută cursuri care să te apropie și mai mult de acest domeniu. Citește cât poți și îți permite timpul literatura de specialitate din domeniu. 

 

Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau încă nu știi ce fel de Manager vrei să fii, poți face testele vocaționale și de personalitate de aici. 

Vrei să discuți cu cineva despre posibilele tale direcții de carieră?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).