Meserii:

PREOT

„A fi preot înseamnă a nu-ți aparține ție ci a aparține altora. A fi preot înseamnă probabil a te dărui decât a te preocupa de tine și pentru tine. A te lipsi de tine și a te dărui pentru că înseamnă în primul rând, a-i face voia lui Dumnezeu.” Despre chemarea de a fi Preot află mai multe detalii de la Dan Sandu în testimonialul video de mai sus.

Cum ajungi preot?

În cazul în care consideri că ai vocație pentru a fi preot, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă că asta e ceea ce vrei să faci, consultă un consilier vocațional aici

Ce profil ai nevoie să studiezi la liceu? 

Pentru această chemare trebuie să îți placă foarte mult orice materie îți poate aduce o atenție sporită la detalii. E important să cunoști bine cum funcționează mintea și sufletul omului. Aș menționa: istorie (istoria religiilor în special), psihologie și sociologie. Poți studia orice profil dorești care să-ți aducă un plus de cunoștințe astfel încât aceasta chemare să se dezvolte.

Seminarul teologic – îl poți face imediat după liceu sau în timp ce faci facultate. 

Daca alegi direct seminarul, află că vei avea o serie de cerințe specifice: 

  • Fiecare școală are un proces de cerere diferit. Este posibil să aveți nevoie de scrisori de referință, dovada participării la biserică, o anumită medie de punctaj și o declarație de interes, pentru a numi câteva cerințe de bază.
  • Întrebările pot acoperi subiecte precum sănătatea fizică, bunăstarea emoțională, concordanța comportamentului cu tradiția religioasă și cunoașterea largă a doctrinei bisericești.

 

Vrei să mergi la facultate?

O diplomă universitară face, în general, intrarea într-un seminar mai ușoară și reduce durata studiilor cu doi ani. O diplomă în filozofie sau teologie te pregătește mai bine dar o diplomă în orice subiect îți poate demonstra dăruirea și abilitatea ta.

E important să stai de vorbă cu preotul tău pentru a afla ce e necesar să faci pentru această cale. Mai jos, ai doua exemple de facultati. 

Facultatea de Teologie Ortodoxă

Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învăţământului teologic universitar a fost schimbată conform cerinţelor aderării României la Comunitatea Europeană şi potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile au fost organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializari: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie socială, Artă sacră, pe o durata de 3 ani – licenţa, 2 ani – master şi 3 ani – doctorat. De asemenea, se stipulează: “… participarea studentilor teologi la programul liturgic fixat de Biserică pentru Facultatile de Teologie ramâne o componentă indispensabilă a programului de formare teologică şi, deci, obligatoriu” .

Facultatea de Teologie Romano-Catolică

Programele de licență sunt organizate pe două specializări Asistență socială şi Studii religioase, având o durată de 6 semestre. 1/3 din cursuri au un conţinut propriu-zis teologic, celelalte 2/3 aparţinând domeniilor asistentă socială şi, respectiv, studii religioase. Debușeele profesionale sunt diferite, în funcție de specializare. Asistenții sociali pot lucra la primării, parohii, asociații parohiale sau diecezane de caritate, fundații, case de bătrâni sau de asistare socială a copiilor orfani, a persoanelor traficate sau victime ale violenței domestice etc. Remarc faptul că, în ultimii ani, s-au înscris tot mai mulți studenți interesaţi de organizarea şi funcţionarea unor fundații sociale cu fonduri europene, naționale sau private. Absolvenții programului de studii religioase pot lucra în învățământ, ca profesori de religie, în alte instituții publice sau particulare (multinaționale, administrație, mass media, ONG) în calitate de experți în domeniul religiei, în special al dialogului religios sau inter-religios.

Tips & tricks pe care le poți face chiar acum în pregătirea ta pentru viitorul ales: 

Implicați-vă în parohia voastră. Înainte de a te gândi chiar să mergi la facultate sau la seminar, este bine să începi ajutând în parohia ta.

  • Întâlnește-te cu preotul tău. Spune-i despre interesul tău de a te alătura seminarului și vezi dacă îl poți ajuta în timpul slujbelor (sau când merge să viziteze membrii bolnavi ai bisericii) sau participă la activități din zonă.
  • În plus față de serviciile de altar, poți ajuta cu cântarea sau citirea. Dobândirea de cunoștințe detaliate despre cărți și imnuri va face totul mult mai ușor pe parcurs.
  • Evaluează-ți convingerile. Să fii preot nu este o decizie pe care ar trebui să o iei cu ușurință. Este un drum care durează ani întregi și nu este pentru cei fără credințe ferme. 

Poți căuta în România care sunt universitățile din acest domeniu la partenerii noștri optiuni.ro

Poți căuta care sunt universitățile din străinătate pe domeniul tău de interes la EDMUNDO, aici.

 

Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine poți face testele vocaționale și de personalitate de aici. 

Vrei să discuți cu cineva despre posibilele tale direcții de carieră?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).