Meserii:

Kinetoterapeut

Cum ajungi să fii Kinetoterapeut?

 

În cazul în care consideri că meseria de Kinetoterapeut și se potrivește, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivita pentru tine sau nu esti convins/a ca aceasta parte din lumea medicala e cea pe care vrei sa o practici, consulta un consilier vocational aici. 

 

Ce profil ai nevoie sa studiezi la liceu?

Te-ar ajuta sa studiezi Stiinte ale naturii pentru ca ai mai multe detalii despre materii importante in aceasta meserie: biologie, chimie, anatomie. Poti insa folosi si cunostintele acumulate de la matematica-informatica sau chiar stiinte sociale. E important sa iti placa si sportul pentru a avea o conditie fizica buna dar si cunostintele teoretice din acest domeniu. Daca esti de la profil filologie sau vocationale, in Romania, poti sa te inscrii la Kinetoterapie sau Balneofiziokinetoterapie insa trebuie sa ai totusi un puternic interes pentru materiile mentionate mai sus. In straintate, in marea majoritate, universitatile iti vor cere sa fi studiat un profil real. 

 

Ce facultate alegi? 

 

Kinetoterapie sau de Balneofiziokinetoterapie. O poti studia la o universitate teoretica, la Facultatea de Sport sau in cadrul universitatilor de Medicina. 

 

  • Kinetoterapie și Motricitate Specială, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport
  • Balneofiziokinetoterapie, din cadrul Facultății de Medicină

Balneofiziokinetoterapie este și la postliceală, dar acolo termini ca asistent BFKT, în timp ce colegii de la facultate vor fi licențiați în BFKT sau Kinetoterapie și Motricitate Specială.

Ceea ce îi diferențiază pe stu­den­ții facultăților de Medicină și pe cei ai facultăților de Educație fi­zică și Sport este curricula de pregătire din timpul celor trei ani de studii. Fiziokinetoterapeuții de la medicină au doar partea me­di­ca­lă, pe prevenție și tratament. Cei de la educație fizică și sport merg și pe partea de antre­na­men­te insa pentru avizul de libera practica vor trebui sa aiba mai multe ore de practica clinica. 

 

Vei studia intens Anatomia, Fiziologia, Neurologia si materiile de specialitate (Masurare si evaluare, Deficiente fizice). Un specialist nu poate lucra fara a cunoaste disciplinele mentionate. Dacă vrei sa fii student/a la Educatie Fizica si Sport pe specializarea Kinetoterapie si Motricitate speciala, trebuie sa stii ca poti folosi exercitiile practicate in liceu din diferite sporturi (volei, handbal, fotbal, atletism).  

 

Tips & tricks pe care le poti face chiar acum in pregatirea ta pentru viitorul ales: 

  • Participa la cursuri de specialitate. Te vor ajuta atunci cand vei incepe sa lucrezi cu pacientii. Un kinetoterapeut bun trebuie sa stie cate ceva din fiecare terapie actuala.
  • Stai de vorba cu un kinetoterapeut! Afla ce il motiveaza, de ce face aceasta meserie si cum se pregateste constant. Vizioneaza si video-ul de mai jos.
  • Citeste carti de psihologie sau dezvoltare personala. Kinetoterapeutul lucreaza atat cu fizicul pacientului cat si cu psihicul acestuia.

 

Daca inca nu stii care e cariera cea mai potrivita pentru tine sau nu esti convins/a ca aceasta parte din lumea medicala e cea pe care vrei sa o practici, poti face testele vocationale si de personalitate de aici

Ai nevoie de puțin ghidaj?
Ce zici de o discuție cu un consultant vocațional?

Nu trebuie decât să-ți creezi un cont. Apoi, vei putea să-ți programezi din câteva click-uri prima ședință cu un consultant.