Meserii:

KINETOTERAPEUT

„Odată cu avansarea tehnologiei au început să fie folosiți diverși agenți fizici capabili să susțină activitatea de recuperare: curent electric, agenți termici, laser, ultrasunete etc. A fost mediul perfect pentru a-mi completa bagajul de cunoștințe necesar in aplicarea programului de terapie. Învăț mereu de la fiecare pacient nou, învăț să mă adaptez, să ascult, învăț cum să învăț.” Despre meseria de Kinetoterapeut află mai multe detalii de la Victor Zaharia în testimonialul video de mai sus.

Cum ajungi să fii Kinetoterapeut?

În cazul în care consideri că meseria de Kinetoterapeut ți se potrivește, află mai jos câteva detalii importante care să te ajute în decizia ta. Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă că această parte din lumea medicală e cea pe care vrei să o practici, consultă un consilier vocațional aici. 

Ce profil ai nevoie să studiezi în liceu?

Te-ar ajuta să studiezi Științe ale naturii pentru ca să ai mai multe cunoștințe despre materii importante în aceasta meserie: biologie, chimie, anatomie. Poți însă folosi și cunoștințele acumulate de la matematică-informatică sau chiar științe sociale. E important să îți placă și sportul pentru a avea o condiție fizică bună dar și cunoștințele teoretice din acest domeniu. Dacă ești de la profil filologie sau vocațional, în România, poți sa te înscrii la Kinetoterapie sau Balneofiziokinetoterapie însă trebuie să ai totuși un puternic interes pentru materiile menționate mai sus. În străinătate, în marea majoritate, universitățile îți vor cere să fi studiat un profil real. 

Ce facultate alegi? 

Kinetoterapie sau de Balneofiziokinetoterapie. O poți studia la o universitate teoretică, la Facultatea de Sport sau în cadrul universitatilor de Medicina. 

  • Kinetoterapie și Motricitate Specială, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport
  • Balneofiziokinetoterapie, din cadrul Facultății de Medicină

Balneofiziokinetoterapie este și la postliceală, dar acolo termini ca asistent BFKT, în timp ce colegii de la facultate vor fi licențiați în BFKT sau Kinetoterapie și Motricitate Specială.

Ceea ce îi diferențiază pe stu­den­ții facultăților de Medicină și pe cei ai facultăților de Educație fi­zică și Sport este curricula de pregătire din timpul celor trei ani de studii. Fiziokinetoterapeuții de la medicină au doar partea me­di­ca­lă, pe prevenție și tratament. Cei de la educație fizică și sport merg și pe partea de antre­na­men­te însă pentru avizul de liberă practică vor trebui să aibă mai multe ore de practică clinică. 

Vei studia intens Anatomia, Fiziologia, Neurologia și materiile de specialitate (Măsurare și evaluare, Deficiențe fizice). Un specialist nu poate lucra fără a cunoaște disciplinele menționate. Dacă vrei să fii student/ă la Educație Fizica și Sport pe specializarea Kinetoterapie și Motricitate specială, trebuie să știi că poți folosi exercițiile practicate în liceu din diferite sporturi (volei, handbal, fotbal, atletism).  

Poti cauta in Romania care sunt universitatile din acest domeniu la partenerii nostri optiuni.ro

Poti cauta care sunt universitatile din strainatate pe domeniul tau de interes la EDMUNDO, aici. 

Tips & tricks pe care le poți face chiar acum în pregătirea ta pentru viitorul ales: 

  • Participă la cursuri de specialitate. Te vor ajuta atunci când vei începe să lucrezi cu pacienții. Un kinetoterapeut bun trebuie să știe câte ceva din fiecare terapie actuală.
  • Stai de vorbă cu un kinetoterapeut! Află ce îl motivează, de ce face această meserie și cum se pregătește constant. 
  • Citește cărți de psihologie sau dezvoltare personală. Kinetoterapeutul lucrează atât cu fizicul pacientului cât și cu psihicul acestuia.

 

Dacă încă nu știi care e cariera cea mai potrivită pentru tine sau nu ești convins/ă că această parte din lumea medicală e cea pe care vrei să o practici, poți face testele vocaționale și de personalitate de aici.

Vrei să discuți cu cineva despre posibilele tale direcții de carieră?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).