Cum îmi construiesc un plan de carieră

Deseori în procesul de consiliere vocațională, elevii cu care colaborez își doresc să ajungă rapid la un răspuns legat de meseria, domeniul de studiu sau universitatea pe care ar trebui să o urmeze. Procesul nu este unul foarte simplu, pentru că presupune o analiză mai complexă a resurselor personale și a oportunităților profesionale, însă credem că dacă urmezi pașii de mai jos (nu sunt decât cinci, dar foooarte valoroși), ai putea găsi un răspuns potrivit (sau mai multe?).

Așadar:

Pasul 1. Gândește-te la cine ești tu și ce este important pentru tine. Dacă primul tău răspuns este “Nu știu.” mai încearcă o dată. Ia-ți timp pentru tine și fă-ți o auto-analiză. În primă fază pare ceva foarte abstract și complicat dar există câteva întrebări care-ți vor fi de mare ajutor:

  • Care sunt interesele mele? Stai puțin și gândește-te la cum îți petreci timpul. Dintre activitățile pe care le faci, care este cea mai placută? Ce îți captează atenția și îți provoacă imaginația? Care este materia preferată la școală? Care sunt hobby-urile tale?
  • Ce știu să fac cel mai bine? Când prietenii te roagă să îi ajuți, cu ce fel de probleme vin la tine? Identifică acele abilități pe care le faci bine și cu plăcere. Este foarte important să îți placă și să îți dorești să le faci de fiecare dată când ai ocazia. Poate speli foarte bine vasele, dar parcă n-ai face asta cu plăcere, tot timpul…
  • Ce este important pentru mine? Când te gândești la viitor, ce include acesta? Înțelegerea valorilor personale te ajută să decizi care elemente ale carierei tale sunt cele mai importante. Vrei un job care să îți permită să călătorești foarte mult, sau, dimpotrivă, unul care să te lase să petreci mai mult timp cu familia? Vrei o carieră care să îți aducă bani și statut social sau una în care impactul pe care îl ai în viețile celorlalți să fie mai important?

După ce ți-ai răspuns la întrebari fă o listă cu punctele tale forte, cu aspectele pe care dorești să le îmbunatățești, domeniile tale de interes și valorile tale personale. Acestea vor fi câteva dintre criteriile pe baza cărora vei cauta opțiunile de carieră potrivite pentru tine.

Foarte utile sunt și testele vocaționale. Recomandarea este să le faci într-un program de consiliere vocațională, pentru că așa vei fi ajutat să interpretezi rezultatele corespunzător. Aceste instrumente sunt foarte bune atunci când ești confuz sau copleșit de presiunea unei decizii în ceea ce privește alegerea domeniului. Sunt utile ca un punct de plecare în procesul de autocunoaștere și explorare, dar doar ele, singure, nu sunt suficente pentru luarea unei decizii.

Pasul 2. Explorează posibilitățile. Dat fiind numărul foarte mare de opțiuni, nu strică un pic de organizare. Grupând ocupațiile care au caracteristici comune se obțin domeniile profesionale. Acestea pot fi utilizate ca reper în alegerea carierei. Pentru a-ți fi mai ușor să le identifici, poti accesa cele 16 clustere profesionale (16 career clusters) cu direcțiile de carieră corespunzătoare. Chiar dacă informațiile sunt specifice pentru SUA, aceleași domenii se găsesc și la noi. Iar când vine vorba de dezvoltarea profesională este important să gândești global, mai ales dacă vrei să studiezi în străinătate. Când îți alegi cariera ghidează-te după ce îți place, dar fii conștient și de schimbările care te așteaptă. Este important să te documentezi și despre joburile care vor apărea în viitor ca urmare a avansului tehnologic.

Pasul 3. Fă o lista cu opțiunile de carieră care ți se par interesante și scrie în dreptul fiecăreia argumentele pentru care ți-ar plăcea sau nu o carieră în domeniul respectiv. E important să vizualizezi argumentele pro și contra pentru că uneori ne păcălim singuri. Și poate alegem sau refuzăm ceva fară să ne gândim daca motivele sunt cu adevărat întemeiate. De exemplu, putem rata o oportunitate pentru că ne e frică, nu avem suficientă încredere în noi sau întâmpinăm obstacole pe care credem că nu le putem depăși.

Pasul 4. Folosește-ți rețeaua de contacte. Dupa ce ti-ai facut lista cu opțiuni, discut-o cu cineva a carui opinie este importantă pentru tine (părinți, prieteni, profesori, un profesionist în domeniu, un consiler vocațional etc.). Încearcă sa ai o conversație obiectivă și ascultă cu atenție perspectivele, mai ales pe cele diferite de ale tale. Asta nu înseamnă că trebuie sa faci ceea ce îți spun alții dacă tu nu ești convins. Daca ai printre cunoștințe, discută cu profesioniști în domeniu, daca nu, caută articole sau filmulețe despre ce înseamnă să lucrezi în domeniile tale de interes. Poți contacta un profesionist chiar dacă nu îl cunoști personal. Ce se poate întâmpla cel mai rau? Să nu-ți raspundă la mesaj. Nu are de ce sa îți fie teamă să îi scrii unui om care are succes în carieră, pentru a afla cum a ajuns acolo.

Creează un arbore al meseriilor din familia ta. Află cu ce se ocupă mama, tatăl, unchii, mătușile, bunicii etc. Extinde ramificațiile cât poți de mult. Discută cu ei despre cum au ajuns la cariera pe care o au acum. O astfel de conversație îți poate aduce mai multă claritate și te vă face să înțelegi că traseul spre o carieră care îți place nu este unul fix, ci unul în care trebuie să te adaptezi permanent la schimbare.

Pasul 5. Fă-ți un plan de acțiune! Bun, te-ai decis cu privire la ce ai vrea sa te faci cand vei fi mare. Ce urmează? Ce trebuie să faci ca să ajungi acolo, pornind de unde ești acum? Ai nevoie să faci pregătire la o materie? Ai nevoie de o anumită medie la BAC? Vrei să studezi în străinătate, sau în România? Sau, inainte de a te decide dacă studiile în străinătate sunt pentru tine sau nu, vrei să pleci într-o tabară pentru a te conecta mai bine la mediul internațional? Admiterea la facultate se face pe bază de dosar sau se dă examen? Vrei să te implici în acțiuni de voluntariat sau să îți iei un job part-time pe timpul verii? Vrei să îți dezvolți niște abilităti printr-un curs online? Îți propui să te înscrii într-un program de exchange la tine în liceu, sau să devii parte dintr-un club pe o anumită temă (debate, robotică, antreprenoriat, fizică, desen, dans etc.)

Gândește-te la planul tău și stabilește-ți obiectivele SMART. Acesta este momentul în care treci de la documentare la planificare și acțiune. Fă-ți un calendar cu obiectivele tale și pașii pe care îi ai de parcurs pentru a ajunge să îți îndeplinești visele. E frumos să visezi, dar nu uita că visele se îndeplinesc doar dacă faci ceva în sensul ăsta.

Sărbătorește fiecare obiectiv atins. Asta îți va da energie pozitivă și te va motiva să mergi mai departe cu planul tău de carieră.

Baftă!

Ai nevoie de sprijin în alegerea unei direcții în care să te îndrepți?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).