Un mesaj din inimă către toți elevii și studenții în an de studiu terminal

Aproape s-a terminat prima lună de școală în învățământul preuniversitar, iar de curând a început și facultatea. Cred că ne-am obișnuit așa de mult ca școala să înceapă în perioada aceasta, încât unii dintre noi (inclusiv consultanții vocaționali) se raportează la anul școlar cu mai mult entuziasm și energie decât la începutul de an calendaristic. E și firesc să facem acest lucru, când o bună parte din anii noștri de viață (fie că suntem elevi, părinți, studenți sau profesori) ne pregătim de zor pentru acest început de an.  (Fun fact: în Brazilia școala începe în februarie și se termină în noiembrie-decembrie! Aceasta e o tendință generală a emisferei sudice, ca începutul de an școlar să coincidă cu cel calendaristic.)

Luna septembrie cel mai probabil a adus cu sine experiențe diverse pentru cei implicați: dezmorțirea bobocilor, bucuria revederii colegilor și a profesorilor preferați, dar și presiunea anilor terminali și implicit a deciziilor ce vin odată cu finalizarea oricărui ciclu educațional, de la grădiniță la clasa a XII-a sau la anul final de facultate.

În perioada aceasta de toamnă-iarnă, mare parte din munca unui consilier vocațional ca mine se concentrează pe elevii/studenții din anii terminali, care se confruntă cu decizii ce definesc traseul lor educațional pe mai departe.

Mă voi adresa acum liceenilor în mod special, mai ales în lumina conversațiilor recente pe care le-am avut cu câțiva dintre ei. E adevărat că înainte ca alegerea legată de carieră să poată fi pusă în practică, ai de trecut BAC-ul. Povestea noastră îl are deci în centru pe elevul de clasa a XII-a, care pornește pe drumul acesta al antrenamentului personal, al căutării și accesării de resurse interne și externe, dar mai ales al obținerii de informații ce se vor dovedi folositoare în lupta decisivă cu marele BAC.

Cuvântul BAC este prescurtarea cuvântului Bacalaureat (un cuvânt adoptat din limba franceză, la rândul său moștenit din latină printr-o transformare cel puțin interesantă:  prin combinația „bacca laurea”, care înseamnă „boabe de laur”) și reprezintă, dacă nu aducea suficientă presiune în sine, „examenul maturității”. În mai puțin de o lună de când a început școala, pentru cel puțin unul din elevii cu care am discutat, BAC-ul s-a transformat cu „ajutorul” părinților și al profesorilor, într-un Bau-Bau, un balaur cu șase capete (cât toate probele acestuia), cu care de fapt se vor confrunta toți absolvenții de liceu și cu care s-au confruntat probabil și părinții și profesorii tăi la un moment dat.

Ce lipsește din poveste este miza: motivul pentru care eroul pornește în călătorie, căci „dacă nu știi unde vrei să ajungi, … orice drum e la fel de bun”, ar spune o pisică înțeleaptă dintr-o poveste a descoperirii de sine către Alice, cea rătăcită în Țara Minunilor. Motivele care declanșează călătoria, cât și miza finală (Graalul sub forma locului la o facultate mult dorită, libertatea de a-ți lua un gap year, de a face voluntariat sau de a găsi un job potrivit) țin de resorturile interioare ale „eroului” – elevul de clasa a XII-a, iar aici ajutorul unui consultant devine valoros.

De ce? Rolul unui consultant vocațional este acela de a te ajuta să înțelegi motivele pentru care faci acest efort, de a te ghida în descoperirea resurselor proprii, de a te susține în depășirea obstacolelor întâlnite, pentru ca BAC-ul să devină din Bau-Bau doar un pas natural pe drumul tău spre mai departe.

Putem construi această poveste împreună la RIUF YouForum, în cadrul unui workshop, putem discuta la standul Opțiuni de Carieră de la RIUF în București (19-20 oct.), Cluj (22 oct.), Iași (24 oct.) sau Constanța (26 oct.) sau putem începe să facem primii pași din această călătorie spre „infinity and beyond” chiar acum.

Noi am spune că: „The time is now!”, așadar hai să ne cunoaștem! 

Mădălina Belcescu

 Contactează un consultant

Ne poți suna la numărul de telefon 0758.818.162 de luni până vineri, intervalul 10 – 18 pentru a discuta cu unul dintre consultanţii noştri în carieră.

sau

Contactează-ne

Abonează-te la newsletterul nostru lunar