Teste de carieră
Curs online înregistrat

Mythbusters și consultanța în carieră

Hai să vedem împreună care sunt câteva dintre miturile care circulă despre sprijinul prin consultanţă vocaţională şi profesională sau, altfel spus, consultanţa în carieră. Mai mult, să aflăm care sunt beneficiile ei reale şi pentru cine este utilă de fapt. Ok? Ok!

#1 Mit: Alegerea unei specializări pentru facultate sau a unei cariere este un pas ușor.

Fapt: Decizia asupra unei facultăți sau a unei viitoare cariere este, de fapt, un proces destul de complex, foarte personal, important pentru viitorul tău, și de ceea ar trebui să îi acorzi timpul necesar. Nu ai avut niciodată senzaţia că ai întrebat în stânga şi în dreapta, ai cerut sfaturi de la părinţi, prieteni, unchi, verişori, şi totuşi, nu ai găsit niciun răspuns şi nu ştii ce să alegi? Planificarea carierei este un proces în mai multe etape, care implică mai întâi explorarea suficientă despre tine și ceea ce te motivează sau pasionează, urmată de informarea despre ocupațiile pe care le iei în considerare pentru a lua o decizie isteaţă, documentată şi benefică pe termen lung.

#2 Mit: Doar o carieră mă va face fericit/ă. Odată ce aleg o carieră, sunt blocat/ă cu ea pentru viață.

Fapt: Multe domenii au potențialul de a-ți satisface obiectivele de carieră, deoarece majoritatea oamenilor obțin satisfacție dintr-o varietate de activități. Nu e ca sufletul-pereche să crezi că ai şansa numai la unul în viaţă. Cu peste 15.000 de posibilități de carieră, ar fi nerealist să crezi că numai una ar fi alegerea potrivită pentru tine.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din America, un angajat obişnuit are în prezent zece locuri de muncă diferite înainte de vârsta de 40 de ani, iar acest număr se crede că va crește cu timpul. Se estimează că cei mai mulţi tineri lucrători de astăzi, cum ai fi tu, vor avea 12 până la 15 locuri de muncă pe perioada vieții. Interesele, valorile, abilitățile și aspirațiile noastre pot fi diferite la vârstele 20, 30, 40 și după aceea. Automat înseamnă că este posibil, în timp, să vrei să explorezi mai multe tipuri de joburi, din mai multe domenii şi asta este ok pentru că ne adaptăm la ceea mai descoperim că ne place şi nu rămânem blocaţi, cum era pe vremuri, la un singur loc de muncă. Schimbarea carierei este doar o problemă dacă o vezi aşa, altfel înseamnă că eşti deschis şi alert în faţa oportunităţilor.

#3 Mit: Dacă primeşti ajutor de la un specialist, înseamnă fie că ai o problemă, fie o nevoie specială, ori eşti dus-cu-capul.

Fapt: Este admirabil şi curajos să recunoaştem că suntem indecişi, că nu prea ştim ce ne place, ce căutăm şi că avem nevoie de o perspectivă nouă, alta decât cea a familiei sau a prietenilor. A solicita ajutorul unui specialist înseamnă un cadru confortabil unde îţi dezbaţi opiniile şi ideile dintr-o perspectivă diferită, cu cineva avizat şi găseşti opţiuni noi în alegerile tale.

Da, acest pas implică introspecție și capacitatea de a fi sincer cu tine. În acest parcurs, consilierul te ghidează să găseşti avantajele şi dezavantajele mai multor direcţii ca apoi să descoperi singur ce cariere sunt potrivite pentru tine pe baza acestor informații. Şi da, ai o nevoie specială, la fel de specială pentru toţi adolescenţii care trec prin alegerea provocantă a unei viitoare facultăţi sau cariere. Să lucrezi cu un consilier este chiar o dovadă de maturitate pentru că este un proces asumat de tine, independent. Nu vei fi singur, ci sprijinit constant de consilier într-o călătorie de descoperire, dezvoltare şi autocunoaştere.

#4 Mit: Să cer ajutor de la un consilier vocaţional este un moft pentru copiii de bani gata, nu este pentru mine.

Fapt: Există percepţia că un ajutor util, orientat spre descoperirea talentelor vocaţionale sau de carieră este disponibil numai la consultanții la prețuri înalte, la psihologi sau că este un moft. Greşit!

Alegerea unei cariere numai simplă nu este. Este un proces căruia trebuie să-i acorzi timpul și atenția pe care o merită, aşa cum te gândeşti constant la cum arăţi şi cum te îngrijeşti. În primul rând, trebuie să înveţi despre tine, inclusiv compenţele, interesele, valorile legate de locul de muncă și tipul tău de personalitate. Apoi, trebuie să aduni informațiile necesare despre carierele pe care le ai în vedere. Numai dacă parcurgi aceşti paşi poţi spune că iei o decizie responsabilă şi în cunoștință de cauză cu privire la ocupațiile care îţi sunt potrivite.

#5 Mit: Un test de carieră îmi poate spune exact ce este potrivit pentru mine.

Fapt: Instrumentele de evaluare a personalităţii, a opţiunilor de carieră și consilierii calificați te pot ajuta să te ghideze în decizia ta pentru o viitoare facultate sau job. Cu toate acestea, este o aşteptare cam iluzorie ca doar pe baza unui test sau a unei singure întâlniri cu un consilier, să găseşti o reţetă a succesului pentru a decide ce să faci cu restul vieții. 

În cele din urmă, tu eşti actorul principal şi factorul de decizie și trebuie să iei în considerare valorile, experienţele tale și orice alţi factori practici cum ar fi: cheltuieli, oportunități, cerințe de formare, probleme de familie, locație geografică etc. De aceea înarmează-te cu timp, răbdare, dedicare şi solicită câteva discuţii cu consilierul până ajungi la destinaţie. Și nu-ți fă griji, e normal!

Programează o discuție cu un consultant

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici. Toate sesiunile au loc online, pe ZOOM.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca după prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste de Carieră de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).