De la ce vârstă este indicat să începi un plan de carieră

Chiar așa, de la ce vârstă este indicat să începi un plan de carieră? Unii ar spune că nu e niciodată prea devreme, alții se gândesc la ideea de carieră abia după ce au dobândit experiență într-un domeniu anume. Însă iată ce spun specialiștii:

În ediția pentru adolescenți a cărții “What color is your parachute?” (Ce culoare are parașuta ta?), Carol Christen, studiind tranziția de la scoală către piața muncii, a descoperit că un tânăr are nevoie de aproape 10 ani pentru a face trecerea de la “Nu am nicio idee încotro s-o apuc…” către “Gata, știu ce vreau să fac cu viața mea!”, adică spre un plan de carieră foarte bine pus la punct. Drept urmare, dacă îți dorești ca la 25 de ani să ai o idee clară despre ce înseamnă pentru tine succesul personal și profesional, trebuie să începi să lucrezi la un plan de explorare a carierei de pe la vârsta de 15 ani.

“Dar am de-abia 15 ani. Sunt prea tânăr să mă gândesc la ce voi face cu viața mea profesională!” vei zice. Și ai dreptate. Însă nu trebuie să îți planifici în detaliu cum va fi cariera ta încă de când ești la liceu. Ce ai nevoie să faci totuși este să îți proiectezi prima ta direcție de carieră. Adică să te gândești și să stabilești cam cum vrei să îți câștigi banii după ce vei fi terminat studiile. Cu cât începi să te gândești mai devreme la viitor, cu atât vei avea mai mult timp să explorezi opțiunile potrivite pentru tine.

Foarte mulți cred că o planificare a carierei înseamnă să stabilești cât mai exact un traseu și să rămâi pe el toată viața. De fapt nu este așa. O bună planificare a carierei înseamnă un proces de luare de decizii care implică să înveți să te cunoști din ce în ce mai bine și să te informezi cât mai mult despre joburile disponibile, nu cu scopul de a-ți restrânge opțiunile ci, dimpotrivă, de a le extinde, în prima faza, ca ulterior, după ce ai suficiente informații, să poți să le elimini treptat, până când rămâi la cea care te atrage cel mai mult.

De ce la 15 ani? Pentru că așa vei avea suficient de mult timp să o dai în bară și să reconfigurezi traseul. Vei avea o mulțime de ocazii prin care să devii conștient de diversitatea de joburi existente, să încerci câteva, să descoperi altele noi și, în final, să te concentrezi pe direcția potrivită pentru tine. În plus, planificarea din timp îți oferă posibilitatea să accesezi resurse educaționale care îți vor îmbunătăți abilitățile de angajabilitate și îți vor da șansa să aprofundezi temele care îți plac. 

Dacă ești adolescent și vrei să începi un plan de carieră, poți face acest lucru în cadrul unui proces de consiliere vocațională, alături de un consilier specializat, alegând unul din pachetele noastre de consultanță de aici.
În curând, revenim și cu un articol special creat pentru tine care îți va explica și cum anume să construiești planul de carieră potrivit, așa că… stai pe aproape!

Chiar dacă ai trecut de vârsta recomandată mai sus, nu e niciodată prea târziu să îți reconfigurezi traseul profesional, așa că recomandările noastre pot fi potrivite și pentru tine.

Ai nevoie de sprijin în alegerea unei direcții în care să te îndrepți?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).