Când te gândești la vacanța de vară, inevitabil, îți apar în minte diminețile în care vei dormi până târziu, serile în care vei sta până după miezul nopții cu prietenii tăi, cărțile pe care le vei citi de plăcere, micile excursii cu amicii tăi. Unora, însă, și nu sunt puțini acei elevi, le vin în minte activitățile dedicate învățării și dezvoltării personale și profesionale pe care nu au timp să le facă în timpul anului școlar dar care le aduc o mare plăcere: taberele de vară, acțiunile de voluntariat, stagiile de practică.
Pentru a te ajuta să scoți maximul din vacanța de vară – din punct de vedere al dezvoltării tale – am făcut o listă cu modalități de a-ți petrece vara și util, și plăcut:
Taberele de vară sunt excursiile în care ai și ocazia să înveți ceva.
Tabere de limbi străine, de dezvoltare personală, de public speaking, de leadership, de antreprenoriat – ai de unde alege. Doar spune-i prietenului Google ce temă te interesează, dă un search și sigur găsești cel puțin trei variante. Sau întreabă-ți prietenii pe Facebook despre ce tabere știu, și vei vedea cum ei se transformă în Google și-ți propun câte și mai câte opțiuni. Vei avea ocazia să cunoști tineri din toată țara (sau poate chiar și din alte țări), să înveți prin joacă și chiar să petreci până târziu topind marshmallows la focul de tabără.
Fă un stagiu de practică
Oricât de mic sau mare ar fi orașul în care locuiești, cu siguranță vei găsi, dacă vei căuta cu determinare, o firmă sau o instituție care să te primească pentru a face practică măcar câteva săptămâni. Iar dacă firma e de negăsit, atunci caută persoane de la care vrei să înveți ceva, propune-le și convinge-le să te lase să le privești din umbră, și chiar să te implici în ceea ce fac. Aceasta poate fi o ocazie foarte bună să afli ce meserie are potențial să îți placă sau nu cu adevărat.
Fii voluntar
Mediul înconjurător, centre pentru bătrâni, copii, căței, ONG-uri – încearcă tu să găsești un loc în care ar fi nevoie de voluntari care să aducă zâmbetul pe buzele cuiva, chiar și al unui cățel! Voluntariatul înseamnă să faci un gest frumos, iar asta vine cu câteva efecte secundare: cunoști oameni noi, poate chiar unii care îți vor deveni prieteni sau mentori, înveți lucruri noi despre tine sau descoperi cum să faci concret ceva anume (de la a lucra în Excel la a preda un curs la a convinge un copil să-și mănânce legumele).
Urmează cursuri online
Știm, abia s-a terminat școala, iar tu ai așteptat cu mare nerăbdare vacanța. Noi te încurajăm să intri pe platforme precum Coursera.org sau Harvard Online Learning și să cauți ceva ce să înveți din pură plăcere. Doar aruncă un ochi pe lista cursurilor propuse și vei vedea că sunt abordate teme la care probabil nici nu te gândeai, de la cum să-ți deschizi o afacere în muzică până la filozofia grecilor antici sau sfaturi despre cum să înveți eficient. Și uite așa vei ajunge să urmezi cursuri online în ritmul în care te uitai la episoadele din noul serial preferat.
Ia-ți timp de gândire și visare
Pur și simplu ia-ți timp să visezi la viitorul tău, la cum vrei tu să fii când vei fi mare, fără să lași barierele să pătrundă în gândurile tale. Vrei să ajungi un avocat de succes? Visează la asta! Lasă îngrijorările și permite-ți să proiectezi în mintea ta imaginea ta ca avocat de succes. Doctor sau inventatorul noului Facebook sau regizor – orice vrei tu poți fi în momentul tău de visare! Iar când timpul de visare îți va expira (fii atent, tu decizi cât timp ai voie să visezi) ia o foaie și un pix (ok, poți folosi și aplicația Notes de pe telefon) și notează, așa cum te pricepi tu mai bine, răspunsul la întrebarea: „Ce pot face începând de acum ca să îmi îndeplinesc visul?”.
Notează în pași mărunți ce crezi că e de făcut și apoi treci la treabă. Cere ajutor acolo unde ai nevoie, nu te sfii. Vorbește cu colegi mai mari, cu verișori care poate deja studiază ce ai vrea și tu să studiezi sau chiar intră pe pagina de Facebook a unei companii din domeniul în care ai vrea tu să activezi, și scrie-le un mesaj prin care îi rogi să îți povestească despre cum e să lucrezi în acel domeniu.
Caută sprijin
Ce facem, însă, dacă acum în mintea ta apare gândul „eu nu știu ce vreau să fac cu viitorul meu, nicio meserie nu mă atrage în mod special”? În acest caz, folosește vacanța de vară ca să descoperi lucruri noi despre tine, să te cunoști mai bine – cele 5 idei sugerate de noi mai sus pot fi un început bun. Din toamnă vei intra, din nou, în agitația specifică anului școlar – recapitulări, teze, proiecte, lucrări de control, meditații – și nu vei mai avea timpul și liniștea necesară să te cunoști pe tine mai bine, să visezi la viitorul tău.
Și mai poți face ceva: scrie-ne un e-mail la cariera@optiuni.ro. Vom afla împreună ce se poate face ca tu să găsești răspuns la întrebările „Cum arată viitorul meu? Cum vreau să fiu când voi fi mare?”.