Ca să fii admis la facultatea de arhitectură nu e nevoie să fi fost la un anumit profil de liceu, însă este important să știi că la această specializare se susține mereu examen de admitere și se cere portofoliu cu lucrările făcute de tine. Arhitectura este un tip de artă, care implică simț estetic, desen expresiv și folosirea creativității, dar totodată se bazează pe anumite reguli matematice. Așadar, nu este suficient să ai talent și pasiune, ci trebuie să lucrezi la îmbunătățirea cunoștințelor tale de geometrie, aritmetică, trigonometrie, fizică, statistică. Ideal ar fi să faci un liceu de arte, pe secțiunea de arhitectură sau să mergi la un profil real, în care se învață intensiv matematică și fizică, dar desigur că nu este imposibil să aplici la arhitectură dacă termini filologie. Indiferent ce liceu faci, pregătirea pentru admitere la arhitectură implică multă muncă individuală pentru dobândirea aptitudinilor necesare, pentru exersarea desenului tehnic și pentru acumularea unor informații de specialitate.
În România, facultatea de arhitectură este construită ca sistem de studiu integrat (licență + masterat comasate), existând astfel aceste trei programe:
Dacă te-ar interesa specializări conexe, ar fi următoarele opțiuni de programe de licență:
Câteva dintre programele de masterat (2 ani):
Conform COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), principalele ocupații pe care le poți avea dacă faci facultatea de arhitectură sunt:
Intervalul de salarii pentru persoanele care lucrează în România în ocupații din categoria Construcții și imobiliare este de obicei din 2.820 RON (salariu minim ) la 7.024 RON (cea mai mare medie, salariul maxim real este mai mare).
Mai jos sunt 3 exemple, calculate conform Paylab, pentru salariul mediu lunar net în România:
Ce competențe ar trebui să ai pentru o carieră de succes în arhitectură?
Atât la nivel de licență, cât și la masterat există programe precum:
Cum devii arhitect?
Pentru a putea profesa în domeniul arhitecturii, trebuie să urmezi cursurile unei instituții de învățământ superior în domeniul arhitecturii. Cum este menționat mai sus, facultățile de arhitectură din România oferă programul de licență comasat cu cel de masterat, astfel că, după cei 5/6 ani de studiu, vei obține diploma de masterat în arhitectură. În continuare, pentru a deveni arhitect cu drept de semnătură, va trebui să faci doi ani de stagiu de pregătire la un birou de arhitectură sau la o societate comercială, având ca activitate principală sau secundară proiectarea de arhitectură, sub îndrumarea unui arhitect cu drept de semnătură care își desfășoară activitatea profesională în domeniu de minimum 5 ani. După efectuarea stagiului, ultimul pas pe care trebuie să-l faci este să te înregistrezi la Ordinul Arhitecților din România (OAR) și să susții interviul de obținere a dreptului de semnătură în arhitectură.
Ca arhitect, poți lucra în diverse locuri de muncă, de la firme de arhitectură mai mici, cu mai puțin de 10 angajați, dar și în cabinete de arhitectură mult mai mari, care acoperă o gamă mai largă de specializări (planificare, design urban/peisagistic, construcții).
Angajatorii din domeniul public, cum ar fi autoritățile locale sau asociațiile de locuințe, pot angaja arhitecți pe o perioadă scurtă de timp, pe durata construirii proiectului, în timp ce firmele de construcții sau organizațiile mai mari, cum ar fi băncile sau lanțurile de supermarket, au constant o echipă de arhitecți pentru construirea proiectelor.
Cum poți face pregătire în liceu pentru admitere la facultatea de arhitectură?
Să studiezi arhitectura este un proces foarte complex, care poate dura până la 7 ani de pregătire academică, la care se mai adaugă și experiența profesională, pentru a te putea încadra ca architect acreditat. Astfel că, înainte de a lua decizia de a studia arhitectura, recomandăm să te documentezi din mai multe surse despre ce presupune cu adevărat această profesie. Pentru început, te poți uita la seria So you want to be an architect pentru a afla mai multe informațiii – Partea 1, Partea 2, Partea 3, Partea 4, Partea 5, Partea 6.
De asemenea, poți urmări discursul motivațional The genius behind some of the world’s most famous buildings al lui Rezno Piano, unul dintre cei mai importanți arhitecți, laureat al premiului Pritzker (un fel de Oscar în arhitectură).
Desigur, poți găsi inspirație și în lucrările unor arhitecți mai puțini celebri, dar la fel de talentați, dacă le urmărești munca pe site-urile de specialitate, unde profesioniștii din domeniile creative postează pentru a-și promova rezultatele muncii lor. Ai doar câteva exemple aici, aici și aici.
BIBLIOGRAFIE ORIENTATIVĂ
De asemenea, te poți înscrie la cursuri online:
https://medarhitectura.ro/inscriere-meditatii/
COURSERA – cursuri în limba engleză