Secțiunile de studiu pe care le poți urma în cadrul unei Facultăți de Arte sunt:
Universitățile din România au în oferta educațională secțiuni similare celor pe care le oferă liceele vocaționale de artă. Pentru a fi admis la o universitate de profil va trebui să susții un examen de specialitate, chiar dacă ai un atestat vocațional care confirmă abilitățile tale din domeniu. Modul de desfășurare al examenului de admitere este specific fiecărei universități și fiecărui domeniu de specializare, iar un astfel de examen nu elimină criteriile referitoare la media de la Bac sau a anilor de studii. Nu este obligatoriu să fi urmat studii vocaționale înainte, însă cu siguranță ajută în procesul de admitere dacă ești absolvent sau dacă ai exersat ori ai făcut meditații în particular cu un profesor de specialitate.
Ce poți studia la o facultate de Arte, la nivel de licență:
În domeniul Muzică, se regăsesc specializările:
În domeniul Arte plastice, se regăsesc specializările:
În domeniul Arte decorative și Design, poți studia:
Există și o serie de specializări complementare, iar la unele din ele nu e nevoie decât de pasiune, nu neapărat de abilități specifice:
Studiile de Masterat pe care le poți urma în cadrul universităților de Arte din România, sunt următoarele:
Muzică:
Arte plastice:
Arte decorative și Design:
Alte opțiuni:
Credem că este important de știut faptul că, din punct de vedere administrativ, există o structurare diferită a programelor de studii menționate mai sus. Spre exemplu, în București cele trei domenii menționate de noi (Muzică, Arte plastice și Design) se regăsesc în cadrul a două universități diferite (Universitatea Națională de Arte București și Universitatea Națională de Muzică București), la Cluj situația este similară, ne referim însă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. La Iași cele trei domenii se regăsesc în cadrul aceleiași instituții, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, care include și specializări de teatru și coregrafie, despre care vom vorbi separat. La Timișoara, vom regăsi specializările menționate în cadrul aceleiași universități (Universitatea de Vest Timișoara) sub egida Facultății de Arte și Design și a Facultății de Muzică și Teatru.
Pe lângă traseul acesta specific formării educaționale tradiționale, pentru cei ce vor să exerseze abilitățile specifice, cu focus pe partea practică și mai puțin pe teoria asociată unei anumite specializări, în orașele mari din România, există o serie de instituții aflate sub egida Consiliilor județene care facilitează contra-cost această practică specializată a celor ce doresc să își perfecționeze abilitățile dintr-o anumită zonă. Durata cursurilor variază de la 1 la 3 ani, iar la final se susține un examen de absolvire și eventual o diplomă care atestă faptul că ai urmat aceste cursuri. Cursurile se adresează elevilor între 5 și 75 de ani, după cum se menționa pe site-ul unei astfel de instituții, așadar orice moment e bun pentru a începe, deși perioadele de înscriere sunt similare cu cele din educația tradițională. Ca să fii admis trebuie să susții un examen de admitere care să ateste ceva competențe și înclinații în domeniul pe care tu vrei să îl studiezi. Specializările oferite de către aceste Școli Populare de Artă (și Meserii) pot fi:
Perspectivele profesionale sunt mai mult cele din zona de liber profesionist, însă desigur există și instituții culturale care angajează profesioniști din aceste domenii, fie că sunt artiști sau persoane care conlucrează la crearea produsului artistic final. Și chiar dacă nu pare, ai destul de multe opțiuni și dacă ești artistul care performează pe scenă sau în atelier și dacă ești managerul sau curatorul unui produs cultural.
În domeniul Muzical poți profesa ca:
În domeniul Arte plastice poți profesa ca:
În domeniul Design, poți lucra ca:
Am vrea să menționăm că pe specializarea design textil și/sau design de produs există în România și universități tehnice (deci nu doar de Arte) care furnizează specializări în domeniu și prin intermediul cărora poți începe o carieră în domeniul vestimentar, textil sau designer de produse cu mențiunea că specializarea ta va fi mai degrabă pe zona tehnică decât artistică.
Totodată, e important de clarificat că sunt și profesii conexe în domeniul artistic, care țin de gestionarea, managerierea și livrarea produsului artistic către publicul larg. Profesiile pot fi următoarele:
În acest domeniu este dificil de estimat un nivel salarial, pentru că majoritatea artiștilor sunt liber profesioniști, iar valoarea produsului artistic diferă foarte mult de la un creator la altul. Deseori artistul are nevoie să fie și un antreprenor sau un promotor foarte bun al artei sale și al valorii personale pentru a reuși „să vândă” la un preț bun.
Pentru un designer grafic angajat cu contract fix de muncă, veniturile variază de la 2586 de lei până la 5801, în funcție de experiență (junior sau senior), după cum ne informează Paylab. Joburi de tipul acesta se pot găsi în companii din zona media, jurnalism, editorială dar și în companii cu focus pe Marketing, Publicitate sau Relații publice.
Un designer de produs poate câștiga între 2000 și 6000 de lei.
Ca director artistic, care ocupă în fond o poziție de management, veniturile cresc în plaja de 3337 și 8000 de lei lunar.
Dacă te decizi să devii profesor de muzică sau arte plastice la nivel preuniversitar, conform Paylab, salariul variază între 2211 și 3967 de lei.
E util să mergi pe zona din care simți tu că primești validare și inspirație, acolo unde simți că arta ta va fi autentică, pentru că această autenticitate va aduce plus-valoare produsului creat de tine și va fi mai apreciat de ceilalți, în consecință va vinde sau se va vinde. În concluzie, nu alege o profesie similară, doar pentru că ai auzit că astfel vei câștiga mai bine, dar în fond ea nu te mulțumește și nu îți produce nici un fel de satisfacție, pentru că în timp acest lucru se va cunoaște în munca ta și rezultatele nu vor fi prea bune. Pentru a reuși e nevoie să exersezi creativitatea, să acorzi timp practicii din domeniul ales, să ai răbdare cu tine până ajungi să obții performanța artistică pe care ți-o dorești, dar și perseverență, determinare și curajul de a te expune publicului cu creațiile tale sau de a construi un spațiu de expunere pentru artă, dacă ai spirit organizatoric sau antreprenorial.
Ar fi recomandat să studiezi la un liceu cu profil vocațional unde să exersezi talentul sau pasiunea ta pentru un anumit domeniu din această arie vastă de posibile specializări. Sunt elevi care urmează studii în cadrul unei instituții de profil (de exemplu studiază un instrument muzical) încă din clasele primare, dar nu toți cei care fac asta ajung și să profeseze în domeniu sau să urmeze o facultate de acest tip, la fel cum nici toți cei care ajung să studieze la o universitate de Arte, nu au fost la un liceu de profil. Depinde foarte mult de experiența ta anterioară, dacă vrei să studiezi vioară sau pian la nivel universitar, atunci e important să fi studiat aceste instrumente înainte, eventual să obții un Atestat vocațional care să ateste acest lucru. Liceele cu profil vocațional, cum sunt liceele „de Artă” oferă astfel de certificări la finalul studiilor pe baza unui examen de specialitate.
Secțiunile de studiu pe care le poți urma la un liceu vocațional sunt:
Opțiunile din străinătate sunt mai variate și combină stiluri și abilități diferite, dar la bază oferă aceleași tipuri de specializări, pe care le vom enumera mai jos.
Studii de licență în domeniul Muzică:
Arte:
Design:
Specializări conexe, la nivel de licență:
Programe de masterat oferite de universitățile din afara țării se pot găsi sub denumiri ca:
Muzică:
Arte plastice:
Design:
Pentru a profesa în acest domeniu nu ai nevoie neapărat de o diplomă, dar e util să faci studii de specialitate, dacă ești pasionat de subiect. Studiile și perioada de practică implicită te vor face de fapt un bun profesionist în domeniu, vei primi ghidaj și îndrumare în traseul tău profesional de la cadre didactice cu experiență sau de către practicanți din domeniu. În principiu nu te oprește nimeni să cânți la vioară, poate doar vecinii dacă stai la bloc, dar lăsând gluma la o parte instituțiile certificate să îți ofere o diplomă în acest sens vor acredita în fond abilitățile tale și vor șlefui talentul tău pentru a furniza un produs artistic de calitate. Iar o diplomă de studii cu siguranță te va ajuta să obții mai ușor un job decât lipsa ei sau faptul că menționezi tu în CV că îți place să desenezi, deși un portofoliu nu are cum să strice.
La nivel de acreditare ulterioară, există o serie de instituții care oferă recunoaștere la nivel național, și anume Uniunea Artiștilor Plastici (aici intră și artiști vizuali care profesează ca designeri grafici) și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Aceste două instituții funcționează ca foruri de reglementare a activității artistice, furnizează, pe baza calității de membru, o serie de facilități, cum ar fi spații de creație sau invitații pentru expoziții sau evenimente, inclusiv anunțuri privind contracte de colaborare, și conferă recunoaștere națională și acreditare pentru a profesa în domeniu.
În ceea ce privește statutul muzicienilor interpretativi, noi am descoperit două instituții care spun că atestă calitatea profesională a celor ce profesează în domeniu: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, ambele având criterii stricte de selecție care se bazează mai întâi pe obținerea statutului de profesionist și furnizând ulterior statutul de membru.
În acest domeniu există foarte multe opțiuni, deși există această credință că e greu de obținut un job în domeniul artistic și că e greu să ai succes în acest domeniu.
În domeniul muzical, poți fi angajat la o instituție de profil (teatru, operă, filarmonică) ca solist sau instrumentist sau ca dirijor. Ca liber-profesionist, poți face parte dintr-o trupă, ansamblu, poți performa la anumite evenimente culturale sau private, fie că ești vocalist sau instrumentist, asta însemnând că îți vei gestiona tu colaborările și programul de lucru. Colaboratorii angajatori pot fi din domeniul ospitalier (restaurante, cluburi, hoteluri, vase de croazieră) sau alte instituții publice și private care organizează evenimente, festivaluri sau concerte.
În domeniul artelor plastice, ca liber-profesionist (fie că ești pictor, sculptor, grafician sau gravor) poți „vinde” pe cont propriu sau poți colabora cu diverse instituții de artă, galerii, instituții publice sau de cultură care solicită realizarea de proiecte culturale pentru diverse expoziții sau evenimente. Ca să profesezi ca artist liber profesionist ai nevoie și de o serie de abilități antreprenoriale sau să îți găsești un manager sau impresar artistic, galerist sau curator care să te ajute să îți vinzi arta. Desigur, poți alege chiar tu să fii un astfel de profesionist.
În zona de design, poți lucra în diverse companii, inclusiv de profil sau în domenii precum media, jurnalism, televiziune, publicitate, relații publice, marketing digital, tipografie, în domeniul editorial, sau în instituții care produc unde poți face design de produs, design textil sau vestimentar. Există desigur și posibilitatea de a lucra pe cont propriu și aici sau de a reinventa nișa de producție, așa cum vei vedea dacă te uiți la profesioniștii cu care vrem să îți facem cunoștință mai departe.
Tudor Bogdan Bolnavu este violonist. A început să studieze vioara de la 6 ani și spune că 25 de ani mai târziu încă este fascinat de tainele arcușului și de muzică. Pentru el, muzica este o responsabilitate și un dar de la providență, iar scena e locul unde ca artist te conectezi cu divinul, după ce ai jertfit multe ore de repetiții pentru a ajunge acolo.
Tudor Bora este artist plastic. Și-a urmat pasiunea pentru desen, antrenat fiind încă din copilărie de un alt artist din familie. A studiat la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, la profilul Arhitectură, unde spune că deși a folosit mai mult tehnica desenului în creion, și-a îmbunătățit perspectiva și de fapt a devenit un pictor mai bun.
Alexandra Andriescu este designer vestimentar și antreprenor totodată, dar a pornit în traseul acesta studiind inițial Arte plastice la Iași. Spune că arta a făcut parte din viața ei dintotdeauna. În timp a experimentat diverse stiluri artistice trecând cu ușurință de la desen grafic la pictura în ulei, și după ce o perioadă a cochetat cu ideea de a deveni profesor și a studiat pedagogia artei, a ajuns ca momentan să conducă un business de modă care vinde creațiile sale în toată lumea.