Dacă pe perioada gimnaziului crezi că o carieră în inginerie poate fi o opțiune atractivă pentru tine, atunci am spune că e bine să te orientezi încă de pe atunci către un profil liceal care pune accent pe cunoștințe de matematică și/sau fizică. (Domeniul IT, care se regăsește și în universitățile tehnice din România pe care noi le avem în vedere în informațiile furnizate despre acest domeniu, a fost abordat separat aici. )
Pe lângă curiozitatea aproape nativă legată de „cum funcționează lucrurile” e nevoie de cunoștințe solide de matematică și de fizică, iar fără acestea îți va fi mai dificil să urmezi studiile unei facultăți de inginerie, oricare ar fi aceasta. Așadar, dacă matematica nu e prietena ta, dar vrei să devii inginer, e nevoie să vă împrieteniți, pentru că pentru a deveni inginer ai nevoie de cunoștințe solide atât de algebră și analiză matematică, dar și de geometrie și trigonometrie. Pentru unele specializări, e nevoie de cunoștințe de chimie organică și anorganică (inginerie chimică) sau de informatică (Electronică și telecomunicații).
Dincolo de cunoștințele solide de matematică, fizică, chimie sau informatică, unele universități vor solicita susținerea unui examen propriu de admitere (pe lângă diploma de Bacalaureat) care poate fi, în funcție de domeniul ales, din oricare din cele patru domenii de mai sus. De obicei pe site-urile facultăților de profil se regăsesc aceste informații clare, atât pentru anii universitari în curs, cât și exemple de teste de admitere din anii trecuți. Mai mult decât atât, unele facultăți oferă cursuri gratuite de pregătire pentru cei ce doresc să devină studenții lor, după cum poți vedea și pe site-ul Politehnicii București.
Dacă în România specializările acestui domeniu au părut numeroase, în străinătate sunt și mai multe, mai variate și unele programe vor combina între ele discipline de studiu diverse, în funcție de cerințele studenților și de piața muncii. Însă dacă te gândești să aplici la studii în străinătate, e important să ai în vedere că pentru acest domeniu cerințele de admitere se păstrează: cunoștințe solide de matematică și fizică, cel puțin o probă de specialitate la examenul de bacalaureat și desigur cunoașterea limbii străine în care te gândești să studiezi.
Pentru admiterea la Master e nevoie să ții cont că universitățile din străinătate vor fi destul de exigente și vor solicita domenii specifice de studiu pe durata facultății și deseori rezultate bune la materiile importante.
În schimb, oferta este variată, vom menționa mai jos o parte din opțiunile pe care le poți studia în afară, la nivel de licență:
La nivel de masterat ai putea alege dintre variantele de mai jos, dar și multe altele:
În România un Inginer electronist câștigă între 2920 și 6190 de lei, venit mediu lunar, după cum spune Paylab.
Pentru un inginer mecanic salariul mediu lunar variază între 2754 și 5861 de lei, conform aceluiași site.
Un inginer proiectant, cel care realizează designul produselor și device-urilor noi, ținând cont de funcționalitatea acestora, câștigă aproximativ la fel, adică între 2983 și 6152 lei, venit mediu lunar.
Salariul variază puțin peste media aceasta pentru un inginer în domeniul instalațiilor, ajungând până la 6367 lei, venit mediu lunar.
Ai nevoie de aptitudini tehnice, de o bună gândire logică și de cunoștințe solide de matematică și fizică. Pe lângă acestea ai nevoie să îți exersezi vizualizarea spațială pentru a putea înțelege planurile și eventual să le realizezi chiar tu în aplicații specifice.
Te ajută și abilitatea de a rezolva probleme complexe, de a lua decizii pe baza gândirii tale critice, dar și perseverența și abilitatea de a planifica și de a lucra într-o echipă.
La nivel de licență, în cadrul universităților tehnice din România (unele dintre ele denumite Politehnică) vei regăsi specializări precum:
Toate domeniile inginerești oferă și specializări suplimentare, sub formă de programe de masterat, iar la universitățile tehnice din România te vei putea specializa în domenii adiacente celui pe care l-ai studiat la nivel de licență. E puțin probabil, deși nu imposibil, să fii admis la un program de studii masterale pe Inginerie Medicală, dacă tu ai terminat Inginerie Civilă pentru construcții.
Însă, ai o serie de programe de masterat în domeniul ingineriei destul de variate de unde poți alege:
Răspunsul la întrebarea acesta ar trebui să fie evident, ca absolvent al unui program de Inginerie sau Construcții vei deveni… inginer. Desigur vei putea profesa sau vei fi specializat într-un anumit domeniu, cel în care ai studiat: inginer electronist, inginer mecanic, inginer aeronautic, inginer maritim, inginer chimist, inginer constructor.
Pentru a putea profesa în domeniu, e nevoie de diploma de licență. Diploma de master nu este obligatorie pentru a putea lucra în domeniu, dar te ajută să te specializezi în domeniul ales, mai ales dacă ești pasionat de domeniu. Noi nu prea am văzut ingineri care să nu fie pasionați de ceea ce fac, fiind deseori curioși să afle inovații sau moduri noi de a construi produse pentru viitor.
Dacă te gândești să profesezi în domeniul Construcțiilor, ține totuși cont că după finalizarea programului de licență vei avea nevoie de o serie de specializări suplimentare, pentru a putea avea drept de semnătură pe anumite documente oficiale sau avizări oferite de comisii de specialitate: avize de mediu, avize energetice, aviz cadastral.
Orice companie care „construiește” un produs, de la imobiliare la electrocasnice, mașini, echipamente industriale, drumuri și poduri, roboți sau instalații de aer condiționat va avea nevoie de cel puțin un inginer, așa că aceasta este cu siguranță o meserie a viitorului. După cum am descris și în secțiunea legată de specializările din domeniu, există foarte multe variante în care te poți specializa și deci, profesa, dacă ești pasionat de cum funcționează lucrurile din jurul tău: robotică, industria automobilelor, construcții civile, instalații sanitare și de ventilație, inginerie chimică și petrochimică și instalații și platforme petroliere.
Andrei Marin este inginer software. Meseria lui combină cunoștințele de programare cu pasiunea sa din liceu pentru robotică, pe care a stimulat-o prin diverse participări la concursuri de profil. Momentan conduce o echipă care construiește roboți animatronici, el gestionând din poziția de project manager atât zona de marketing cât și partea de mecanică, electronică și programare.