Ce înseamnă personalitate și test de personalitate

Auzim deseori în copilărie și apoi, ca adulți că unele persoane afirma despre noi ca “avem personalitate”. Deseori e o concluzie la o manifestare a noastră într-o situație dată. Ajungem să credem că dacă exprimăm o părere sau poate facem lucrurile altfel decât e limita indicată e doar o dovadă că avem „personalitate”. Cuvântul în sine vine din latinescul „persona” care înseamnă mască pe care şi-o punea actorul.

Cred că-ti dai seama că dacă scriem un articol pe tema aceasta, lucrurile sunt mai complexe decât atât.

Ce înseamnă totuși să ai personalitate? Care tip de personalitate ești: A, B, C(Carl Jung)? Există multe teste de personalitate pe care le poți face. Îți recomandăm:

BFQ  îl găsești aici și e practic o baterie de teste care explorează în detaliu unde anume te încadrezi tu. 

16PF pe care-l găsești aici și e o modalitate foarte interesantă (jucăușa) de a afla ce tipologie ești.

Aceste teste îți vor da indicații, ele nu te vor defini. Personalitatea este fluidă și în continuă îmbunătățire așadar, dincolo de indiciile din teste despre cum funcționezi, la direcțiile pe care mergi tu ești conducătorul. 

Ca manifestare exterioară, personalitatea înseamnă suma efectelor produse de o persoană prin ceea ce gândeşte şi face asupra mediului fizic şi socio-cultural. Această perspectivă este una sociologică prin care ne definim ca un ansamblu de statusuri şi roluri derivate din acestea.

Ca structură internă, personalitatea este privită ca o entitate ce are propria sa istorie şi existenţă. Așadar, ea e în interiorul nostru și ideal ar fi să o cunoaștem în detaliu astfel încât să ne putem sincroniza manifestările. 

Personalitatea e ca un puzzle, fiecare piesă se adaugă la întreg pe măsură ce e descoperită. De aceea apelăm la ghizi în persoanele psihologilor, consilierilor sau coach-ului pentru a ne însoți în descoperirea și aprofundarea a cine suntem. Ei nu au răspunsul la această întrebare ci doar ne oferă cadrul potrivit și instrumentele necesare pentru a-l găsi singuri. 

Personalitate este formată din: temperament, aptitudini, caracter, afectivitate, motivație, gândire, memorie, limbaj, imaginație.

Personalitatea ta este formată din toate cele de mai sus și încă o multitudine de alte caracteristici care te fac unic. Aici, un consilier vocațional te poate însoți în această călătorie exploratorie și împreună puteți face matching-ul perfect între tipul de personalitate și abilitățile vocaționale. 

Ai nevoie de sprijin în alegerea unei direcții în care să te îndrepți?
Programează o discuție cu un CONSULTANT

Alege-ți consultantul, iar apoi programează-ți sesiunile de orientare vocațională aici.

Nu uita că, pentru un rezultat optim, o medie de 5 sesiuni de orientare este necesară. Stabilirea fiecărei sesiuni o poți face prin formularul de mai jos. Dacă nu știi sigur dacă consultanța este pentru tine, poți rezerva o sesiune gratuită de probă.

De asemenea, este important ca dupâ prima întâlnire cu consultantul să ai rapoartele testelor vocaționale SDS și BFQ. Dacă nu le-ai susținut deja, le poți achiziționa din secțiunea Teste Vocaționale de mai sus.

Pentru a te programa, avem nevoie să te loghezi în contul tău (sau să îți creezi un cont, dacă încă nu ai unul).